Ordfører Klemet Erland Hætta skriver i en pressemelding at han og Kautokeino kommune er bekymret hva angår helsesituasjonen i vestfylket.

- Kautokeino kommune ser med stor bekymringpå belastningen våre innbyggere møter i det norske helsevesenet når de trengerbehandling ved sykehus, som er nødvendig helsehjelp i vår velferdsstat. Dennepraksisen som nå vises i Helse Finnmark er på ingen måte akseptabel, skriver han.

Gjennom en rekke artikler i media har pasienter uttrykt frustrasjon over utilbørlig lang reisetid til sykehuset i Hammerfest. Sist ut var Inge Mortensen, som måtte reise i tre døgn med sin høygravide kone og fire år gamle sønn - uten å få kompensert reisen fullt ut fra Pasientreiser.

- Eksempler våre pasienter viser til imedia, berører det norske velferdssystemet. Kautokeino kommune vil be om et snarligmøte med Helseforetaket i Finnmark for å få en redegjørelse på den sisteinnskjerpingen Helse Finnmark har foretatt, i forbindelse med praktiseringen avordningen med pasientreiser, skriver Hætta

- Dettevil forlenge reisetiden ytterligere for våre pasienter, som allerede nå harNorges lengste vei til sykehustjenester. Vi peker på sårbarheter vår befolkninghar med spredt bosetting, ulike tilgjengelige tilbud på grunn av langeavstander/geografi. Det berører derfor diskusjonen om likeverdigehelsetjenester uavhengig av hvor man bor i landet.

Ordføreren peker på at helsepolitikk i stor grad handler om trygghet for befolkningen.

- Både i den forstand atgode tjenester er tilgjengelige når de trengs, og at tilgjengeligheten girbefolkningen en trygghet i forhold til det offentlige tjenestetilbudet.

- Vi vil minne Helseforetaket i Finnmark om at man isamhandlingsreformen skal sikre at alle pasienter skal få en god helse- ogomsorgstjeneste, som svarer på pasientens behov for koordinerte tjenester. Allepasienter skal ha lik tilgang til gode og likeverdige helse- ogomsorgstjenester, uavhengig av bosted. Dette skal være den viktigste bærebjelkeni det norske velferdssystemet når det gjelder helsetjenester til befolkningen, skriver Hætta i pressemeldingen.