I forrige uke presenterte North Energy sin årsrapport. I denne går det blant annet fram at det ble delt ut nærmere 4,1 millioner kroner i bonus til toppledelsen. Størst bonusutbetaling fikk administrerende direktør Erik Karlstrøm; over en million kroner.

Karlstrøm har i utgangspunktet en lønn på nesten 2,9 millioner kroner, og har også en pensjonsavtale som koster selskapet 4,1 millioner kroner årlig. Den samlede godtgjørelse for Karlstrøm er cirka åtte millioner kroner i 2013.

Karlstrøm har også sikret seg to prosent rente på et millionlån i North Energy, skriver Dagens Næringsliv i sin papirutgave.

Også finansdirektør Knut Sæberg og letedirektør Erik Henriksen runder to millioner kroner i ren lønn, men pensjonskostnadene for de to er i en helt annen liga; henholdsvis 650.000 og 341.000 kroner.

Sikret finansiering

Styreleder Johan Petter Barlindhaug sier til DN at selsakpet har strevd i det siste. Han understreker at det ikke er gitt ut bonus fordi selskapet ikke har gjort funn i året som gikk.

– Bonusen for direktøren og finansdirektøren er knyttet opp mot finansielle forhold. Man har klart å vedlikeholde finansieringsgrunnlaget. Letedirektøren har fått bonus for gode rundetildelinger, mens de som jobber med funn ikke har fått bonus, sier Barlindhaug til DN.

Han sikter blant annet til den vellykkede emisjonen, der selskapet fikk inn over 300 millioner friske kroner.

Styrelederen fikk selv et honorar på 572.000 kroner fra North Energy i 2013, går det fram av årsrapporten.

Erik Karlstrøm ønsker ikke å kommentere egen lønn overfor DN. Han skriver følgende i en sms til avisa:

«Nei, ingen kommentarer. Det er vel den tida på året. Tenker bare på å finne olje og gjøre meg lønna fortjent. God påske. Erik»

Ikke dårlig samvittighet

Til NRK sier Karlstrøm at styret ved styreleder bør svare på spørsmål rundt bonusutbetalingene.

– Men bonusen er jeg glad for. Vi har gjort en beinhard jobb og vi har jobbet døgnet rundt, så jeg har ikke noen dårlig samvittighet, sier han til mediekanalen.

– Men hvordan rettferdiggjør dere bonusen når dere ikke tjener penger?

– Leiteselskap tjener ikke penger før funn. Når vi gjør funn kommer det mye penger. Så det er nok vanskelig å forstå at man kan gjøre en god jobb uten å tjene penger. Men slik har det alltid vært, og det har vært et tema i media i like mange år som oljeselskapene har vært i landet, sier Karlstrøm.