NRS endte opp med fem, Grieg fire og Cermaq èn grønn konsesjon da Fiskeridirektoratet fredag offentliggjorde hvem som vant fram i konkurransen. Målet med å dele ut 10 grønne oppdrettskonsesjoner i Finnmark er å øke produksjonen og samtidig oppnå løsninger med mindre forurensing, mindre laksesykdom, mindre lus og mindre rømming.

Alle tre som vant fram har sin virksomhet i Vest-Finnmark. Dermed skal alle de 10 grønne konsesjonene settes i drift i vest. Ett av kravene for å få tildelt grønn konsesjon er at man i tillegg veksler inn en gammel konsesjon i en grønn utgave. Det betyr at 20 av konsesjonene i Vest-Finnmark vil være grønne fra 2015.

Større smolt

Nå sier de to største aktørene i Alta at dette vil merkes, ikke bare på miljøet, men også på sysselsetting og tilstedeværelse.

– Vi fikk de fire vi søkte om, og er godt fornøyde med det. I de grønne konsesjonene vil vi innføre ny teknologi og nye driftsløsninger. En viktig driftsløsning vil være å sette ut stor smolt, som får mindre tid i sjøen og er mer robust mot lus enn liten smolt. Dette er vi i gang med allerede, og vil være en viktig del av vår grønne oppdrett, sier konsernsjef Morten Vike i Grieg Seafood.

Kortere tid i sjøen gir mindre forurensing og redusert fare for rømming.

– Når vi veksler inn fire gamle konsesjoner vil vi ha åtte konsesjoner i vestfylket som skal være grønne, og etter hvert er det naturlig at også våre andre konsesjoner får implementert den samme teknologien og de samme driftsløsningene, sier Vike.

Trenger slakteri

Totalvolumet til Grieg vil øke med mange tusen tonn, noe som gir enda større press på slakteriet på Simanes.

– Denne tildelingen vil framskynde våre planer for bygging av nytt slakteri. Vi ser at også andre oppdrettere i Vest-Finnmark nå får høyere volumer, og løfter vi blikket 3-5 år fram i tid ser vi at det samlede slaktebehovet vil øke betydelig, sier Vike.

– Hvor vil dere sette de nye konsesjonene i drift?

– De kan brukes hvor som helst, og dette har vi ennå ikke avgjort. Vi investerer 75 millioner kroner i to anlegg i Hammerfest og Nordkapp i år, men det er ikke dermed sagt at veksten kommer der. Dette må vi begynne å se på rett etter påske, sier Vike.

Trenger smolt

Direktør John Binde i NRS sa til Altaposten i mars at selskapet vil sette fart på planene om å bygge smoltanlegg i tilknytning til Statkrafts nedlagte settefiskanlegg ved Halselva dersom NRS får grønne konsesjoner. Nå har selskapet fått fem.

– Vi trenger smolt i denne regionen, og smolt-spørsmålet vil være en del av kabalen vi må legge etter påske. Vi er positivt overrasket over å ha fått fem grønne konsesjoner. Når fem gamle i tillegg veksles inn, vil vi ha 10 grønne konsesjoner som skal settes i drift og tilfredsstille de strenge kravene til teknologi og driftsløsninger. Vi har en stor jobb foran oss, men det er bare positivt, og vil plassere oss i førersetet i regionen framover, sier Binde til Altaposten i dag.

Han vil ikke gå inn på hvilke grønne løsninger de har skissert i søknadene, men sier teknologien er tilgjengelig og at NRS vil ha kapital nok til å igangsette de første konsesjonene allerede neste år.

– Vi har brukbart med lokalitetstrukturer, i fire forskjellige områder i Finnmark; Snefjord, Kokelv, Rognsund og Årøya. Nå får vi Dønnesfjorden også. Hvor vi skal plassere 10 grønne konsesjoner må vi se på etter påske, sier Binde.