– Jeg skal bli pappa og kan ikke risikere at barnet blir tatt fra meg og moren, sier mannen som tidvis har bodd i Alta til Altaposten.

Håper å bli trodd

Mannen, som i samtale med Altaposten legger alle kort på bordet for en rekke innbrudd og tyveri i byen de siste ukene, innser at han har en tøff jobb foran seg i forhold til å overbevise både arbeidsgiver, familie og samfunnet om at de skal tro at han nå setter stopp både for kriminalitet og rus.

– Hvorfor skulle noen som leser dette tro på ett eneste ord av det du sier?

– For å si det slik, så skjønner jeg folks frustrasjon. Huseiere i Alta har faktisk sendt betalte torpedoer etter meg og det bekymrer meg klart. Og sånn sett forstår jeg dem. Hva som kan skje med meg bekymrer selvsagt. Jeg håper å unngå lynsjing. Grunnen til at jeg uttaler meg i avisa er at jeg ønsker å være åpen, og jeg håper å kunne gå på gata uten frykt for at noen skal «ta meg». Jeg ber en ny sjanse og tror derfor det er viktig at også jeg kan få sjansen til å fortelle min side av saken. Både for å skape forståelse men også så dette kan fungere som en advarsel for andre unge, sier han.

Vil fjerne diagnose

Torsdag i forrige uke ble mannen arrestert i Alta sentrum etter å ha fremsatt trusler mot kommuneoverlege Frode Øvrejord og en annen lege. De siste ukene er mannen omtalt som «mannen som ikke kan pågripes».

Han er stemplet som strafferettslig utilregnelig og må slippes fri selv om han gjør «mindre kriminelle forhold». Ifølge ham selv fordi han under soning av en dom i Bodø kretsfengsel i 2012 fortalte en psykiater om «hvordan han hadde det» i Alta etter at var sluppet fri etter å ha sonet tre år for væpnet ran og en rekke innbrudd fra 2008 til 2011.

– Jeg fikk en diagnose innenfor schizofreni-grenen. Jeg har aldri fått vite nøyaktig hva det kalles, sier han.

– Bruker du narkotika, og bør folk være redd for deg?

– Helt ærlig; jeg har brukt masse stoff. Men jeg er ikke voldelig og en del av innbruddene har gjort i nykter tilstand. Jeg har kun utøvd vold mot politi under arrestasjoner, så jeg anser meg ikke som farlig for folk flest. Jeg skal innrømme at jeg ikke har vært mors beste barn. Jeg har sikkert sittet 100 ganger på glattcelle. Mine første innbrudd gjorde jeg i ulåste biler som åtteåring, men på ungdomsskolen og på videregående gikk det fint, forteller han.

Utnytter systemet

Mannen hevder han ikke er så syk som fagpersonell har stemplet han som.

– At jeg er stemplet som «utilregnelig», trigger dessverre til mer kriminalitet. Statistikken min før og etter diagnosen viser klart det. Det har blitt mye verre etter at utilregneligheten ble hengt på meg. Ta den bort, så stopper jeg, ber han.

Samtidig innser han at han ikke er helt frisk.

– Det er perioder der jeg har problemer med å skille virkelighet fra fiksjon. Men hvilken syk mann kan utnytte systemet slik jeg har gjort? Jeg har visst at jeg blir satt fri. Alt kulminerte med innbruddet ved Sparebank1. Nå ønsker jeg å ta et voksent valg til det beste både for samfunnet og min ufødte datter. Samboeren min er naturlig nok fortvilet. Vi vil ha et liv sammen med vår datter. Nå er det nok. Nå slutter jeg.

Tar ikke «oppdrag»

Som kriminell har han mange bekjente som lever på kant med loven. Det har lenge svirret rykter om at mannen «tar oppdrag» for andre kriminelle som dermed slipper straff.

– Det stemmer ikke. Tvert i mot har mine venner frarådet meg fra å fortsette. Jeg hadde satt 1. mai som datoen jeg skulle slutte med stoff. Nå som jeg er i helsevesenets hender, starter prosessen allerede nå. Rus skal ikke være en del av livet mitt i noen form på mange mange år, hevder han.

Derfor slipper han til

Altaposten er kjent med at den kriminelle mannen er arrestert av politiet og overført til helsevesenet. Mediehuset velger likevel å la mannen få fortelle sin historie.

– Denne saken er spesiell. Vi får ta del i hva denne personen tenker rundt hans egen rolle som kriminell, frykten for represalier og hans tanker om å kunne få en normal rolle i samfunnet igjen. Med «Vær varsom plakaten» i bakhodet har vi gjort en vurdering og bestemt oss for at vi vil la han fortelle sin historie til Altapostens lesere, sier vaktsjef Tom Skoglund.

Lensmann Øyvind Lorentzen håper 26-åringen holder ord.

– Enkelte andre kriminelle har klart å komme ut av det tidligere. Så overrask meg gjerne, sier Altas lensmann.

Lang løpebane

Det er godt kjent at den kriminelle 26-åringen har tatt godt for seg, spesielt gjennom innbrudd på hytter og i privathus.

– Vi får inderlig håpe at mannen nå faktisk tar et voksent valg og skikker seg. Det hadde vært veldig bra for hele samfunnet, påpeker han.

Lorentzen strekker nok ikke hendene i været og jubler riktig ennå. De riktige handlingene må synes over tid før politietaten tør å tro på en vedvarende atferdsendring.

– Jeg blir veldig glad hvis dette går så bra at jeg en dag blir overbevist om at han har fått det til.

Frustrerende

Det er ingen tvil om at mannen har gitt mye arbeid for byens politibetjenter i lang tid. Ikke minst fordi det ikke har utgjort noen forskjell om mannen har blitt arrestert. Like etter har han nemlig blitt satt fri igjen.

– Vi er opptatt av at folk skal føle seg trygg. Derfor må vi håpe at mannen faktisk mener alvor med det han sier til Altaposten, påpeker Øyvind Lorentzen.