– Det er så utrolig firkantet regelverk. Du må jo ha legeerklæringer som viser at du er nesten halvdød for å komme noen vei med Pasientreiser, tordner Kautokeino-bosatte Mortensen.

I slutten av januar hadde hans høygravide kone en time på Hammerfest sykehus. Timen var i 11-tiden på en mandag og værutsiktene for kjøreturen, først over vidda, så over Sennalandet, var svært dårlige.

– Værvarslinga tilsa kolonnekjøring over Sennalandet og vi tok ikke sjansen på å kjøre samme dag som timen. Både av hensyn til å rekke timen, men også for sikkerheten til kona mi, som var i dårlig form. Vi kjørte derfor søndag ettermiddag i stedet og tok inn på hotell i Hammerfest for natta, forteller Mortensen.

Samkjørte kontroller

Sønnen Keith på fire år hadde først fått time på Hammerfest sykehus i november, men for å slippe den lange kjøreturen på 270 kilometer hver vei to ganger, fikk familien byttet Keiths time til mandag 24. januar, samme dag som mamma Irene skulle på kontroll.

Men da Mortensen sendte inn reiseregningen for sykehusbesøket, med en forklaring på situasjonen, fikk han avslag på å få dekket både overnatting og kostpenger.

– I avslaget kreves det medisinske grunner for å få dette refundert. I anken sendte jeg med en legeerklæring, men Pasientreiser mente denne ikke holdt mål, sukker Mortensen.

– At jeg sparte samfunnet for masse penger ved å endre timen til sønnen min, er heller ikke tatt i betraktning.

Vendt ryggen til Hammerfest

Han stiller store spørsmålstegn rundt byråkratiet i helseforetakene.

– Ingen utviser skjønn, verken når det gjelder helsetilstand, avstand eller vær. Jeg har tidligere støttet saken om at sykehuset bør bli liggende i Hammerfest, men etter å ha fått erfart situasjonen på kroppen, gir jeg nå min fulle støtte til Alta, sier firebarnsfaren.

Da Irene Mortensen nedkom i mars, fikk hun beskjed av legene om å være i Hammerfest en uke før termin, på grunn av sin vanskelige forrige fødsel.

– Vi er strålende fornøyd med personalet på Hammerfest sykehus, men når Pasientreiser kniper igjen pengesekken og ikke tar hensyn, blir det vanskelig å støtte argumentene for bare to sykehus i Finnmark. Det finnes ingen i Norge som har lengre vei til sykehus enn vi i Kautokeino, påminnes det.

– Forstår ikke forholdene

Men at kjøreturen fra Hammerfest til Kautokeino vanskelig lar seg gjøre, med en høygravid og en fireåring i løpet av en dag, er ikke Pasientreiser enig i.

I sitt avslag, som Altaposten har fått innsyn i, skriver helseforetaket følgende:

«Dere kunne reist t/r samme dag, derfor innvilges ikke overnatting. Beregnet kjøretid Kautokeino - Hammerfest er cirka 3 timer og 54 minutter. (...) For å få kostpenger må fraværstiden fra hjemmet overstige 12 timer, og det kan vi ikke se skulle være nødvendig på denne reisen.»

Overnattingsgodgjørelsen i Finnmarkssykehuset er på 500 kroner natta. Og Mortensen presiserer at denne saken ikke dreier seg om beløpet han krever hos Pasientreiser, men om prinsippet.

– Den væremåten som Finnmarkssykehuset har for oss som bor i grisgrendte strøk er helt utrolig. Pasientreiser bør virkelig gå gjennom sine rutiner og innse hvor stort fylket er, avslutter han.

Følger reglene

Pasientreiser vil ikke kommentere saken til Inge Mortensens kone og sønn av hensyn til taushetsplikten, og sier at de forholder seg til regelverket.

– Generelt så er det sånn at man får dekket billigste rutegående transport til behandlingsstedet. I Finnmark gir vi også i nokså stor grad dekning til bruk av egen bil på lange strekninger. Hvis det ikke er mulig å reise samme dag som behandlingen, dekker vi overnatting etter faste satser, sier avdelingsleder i Pasientreiser, Bjørn Erik Johansen.

– Hvis man har medisinsk behov for andre transportalternativer eller ekstra overnatting, må man ha attest fra lege eller jordmor for dette.