– Når jeg roper ut min frustrasjon og frykt for at nye vaktordninger i ambulansetjenesten kan sette liv og helse i fare blir jeg møtt med leserinnlegg fra direktøren i Finnmarkssykehuset om at Alta aldri har hatt bedre ambulanseberedskap. Bare dager etter kommer fagfolkene i tjenesten til kommunestyret i Alta og forteller at ambulansetjenesten i Alta er satt syv år tilbake i tid, sier Berg.

Alvorlig situasjonsrapport

Berg er ikke alene om å reagere på en svekket ambulanseberedskap, og med det også et svekket akuttilbud. I gårsdagens kommunestyret ba gruppeleder i Ap, Monica Nielsen, i starten av møtet om å at kommunestyret samlet seg bak en felles uttalelse for å få omgjort svekkelsen av ambulanseberedskapen. Til tross for at saken ikke stod på sakslista vedtok kommunestyret en enstemmig uttalelse hvor det slå fast at økt responstid for helsepersonell knyttet til ambulansetjenesten går ut over sikkerheten til kommunens innbyggere.

Hovedtillitsvalgt for de Delta-organiserte ved ambulansestajonen i Alta, Tore Olsen, stilte opp for kommunestyret med usminket rapport av beredskapen  i Alta sett fra deres ståsted. Fra kommunens talerstol tegnet Olsen et bilde der ambulanseberedskapen er brakt tilbake på 2007-nivå. Olsen kom også med en rekke alarmerende opplysninger.

– Jeg forstår ikke hvordan direktør Torbjørn Aas kan gå ut og hevde at ambulansetjenesten er i en rivende faglig utvikling. Fakta er at i en tid da akuttoppdragene øker kraftig får vi ingen faglig oppfølging. Vi har etterspurt kurs og kompetanseoppfølging, men blir avvist på grunn av økonomi, hevder Olsen.

Han fortalte også at ambulansebilene er satt opp med viktig diagnostisk utstyr, som er viktig verktøy i akuttsituasjoner, men at utstyret ikke fungerer. Ingenting er gjort med dette til tross for gjentatte henvendelser.

– Responstiden ved akuttilfeller er økt fra 10 minutter til veldig mye lengre tid, slo Olsen fast overfor nærmest sjokkerte kommunestyrerepresentanter. Han kunne også fortelle at statistikken viser at antall akuttoppdrag i Alta har økt med 100 prosent siden 2005.

Er alvorlig

Leder i Alta Ap, Bernt Berg, var en av de som hørte Olsens fortelle om hverdagen i ambulansetjenesten. Berg har tidligere gjennom Altaposten gitt beskjed om at han er rasende over at akuttberedskapen i Alta settes år tilbake i tid. Ap-lederen har gjort det klart at han er rasende, og innrømmer overfor Altaposten at adrenalinet fortsatt flyter i sterke strømmer.

– Det er respektløst overfor politikerne å bagatellisere vår frykt for innbyggernes sikkerhet. Det kan vi leve med. Verst er det  at ledelsen i Finnmarkssykehuset forsøker å føre 20.000 innbyggere bak lyset og gi dem falsk trygghet, sier 62-åringen, som innrømmer at saken i seg selv er blitt en personlig helserisiko.

– Blir jeg mer forbannet kommer jeg til sprekke.

Sparer penger i Alta

Ap-lederen hevder at Alta Ap kan dokumentere at omorganiseringen de mener har svekket beredskapen dramatisk er økonomisk motivert. I budjsettet for 2014, som ble vedtatt i desember 2013 i styremøte i Tromsø, heter det under kapitlet for prehospitale tjenester (ambulanse):

«Klinikk Prehospitale tjenester har kostnadsreduserende tiltak for 5,25 millioner kr i 2014. Det er fremforhandlet en mye gunstigere avtale for kjøp av oksygen. Kostnadene knyttet til Loppa legeskyssbåt vil med stor sannsynlighet bli redusert etter reforhandling med kommunen om deling av kostnadene på båten.

Klinikken har store forhåpninger om at turnusforbedringer i Alta og Hammerfest vil kunne redusere overtidsbruket. Alle bilene skal også administreres under Klinikksjefen i 2014, for å optimalisere driften av bilene og prøve å redusere driftskostnadene. Kjørelengden til bilene på de ulike stasjonene i fylket er veldig varierende, slik at det skal prøves å rullere bilene mellom stasjonene».

– Jørgen Nilsen og Finnmarkssykehuset hevder at endringene ikke er økonomisk motivert, ifølge Altaposten. Han står igjen med mangel på troverdighet, og det hele blir latterlig når han samtidig tar til ordet for at lege kan bestille taxi når det står om liv og helse. Når i tillegg reservebilen står under en meter snø og uten fungerende motor, blir hele opplegget tragikomisk.

Vil kjempe

Berg sier at Ap aldri kommer til å gi seg i kampen for bedre helsetjenester i Alta, og at både partiet og kommunestyret bør kreve at uavhengige faffolk kommer inn og gransker situasjonen.

– Vi kan ikke akseptere at en by med to timer til nærmeste sykehus skal ha en tilleggsbelastning med en ambulanseberedskap basert på drosjer og ambulansebil som ikke fungerer.