Mannen som i årevis har trakassert jenter sør i landet, tok nettopp kontakt med ei åtte år gammel jente fra Alta.

Siden tidlig på 2000-tallet har mannen fra Røyken sendt sms og meldinger på Facebook til jenter og unge kvinner. Ofte kommer han med forespørsler om å få kjøpe brukte tights og truser, eller han stiller private spørsmål av seksuell karakter. I går oppdaget Kjell Vidar Soleng en urovekkende melding på datterens telefon.

Melding fra ukjent nummer

– Vi følger med hva ungene gjør på nettet og på mobilen. I går så jeg at hun hadde fått melding fra et ukjent nummer. Blodtrykket steg kraftig da jeg så hvilken forespørsel datteren min hadde fått, sier Soleng.

«Hei! Har du noen brukte tights eller ridebukser eller strømpebukser jeg kan kjøpe. Betaler bra! Mvh tightsmannen Richard», het det i meldingen.

– Jeg ringte avsendernummeret med en gang, men vedkommende svarte ikke, forteller Soleng.

Har sonet fem dommer

I dag var han innom politiet og anmeldte 34-åringen. Og Soleng er på ingen måte den første som leverer en anmeldelse på røykenmannen. Siden 2004 har det i snitt vært en rettssak hvert annet år mot mannen. Han har sonet fem dommer for liknende forhold, sist i 2012. Da sto han tiltalt for 83 forhold, hvorav 45 tilfeller av seksuelt krenkende adferd mot barn og kvinner. Han ble da dømt til 11 måneders fengsel. Ifølge Drammens Tidende er mannen også dømt for bedrageri. Fra juli 2011 til oktober 2011 bestilte mannen 41 telefonabonnement fra Telenor, hvor han brukte navn og personopplysninger til 36 ulike personer. Ved hjelp av disse abonnementene ringte og sendte 31-åringen tekstmeldinger for 335.000 kroner. Regningene ble sendt til de 36 personene mannen hadde brukt identiteten til.

– Hold øynene åpne!

– Jeg har lest litt om mannen på nettet og ser at han blir betegnet som harmløs. Men ingen som gjør slikt og som sender slike meldinger, er harmløs i mine øyne, mener Soleng, som ikke vet hvordan mannen har fått tak i datterens nummer.

– Nummeret står registrert på meg, men med henne som bruker. Så navnet hennes kommer opp om man sjekker Telenors sider. Sannsynligvis har han bare gamblet på at han sendte meldingen til ei ung jente, tror Solberg, som nå advarer andre foreldre.

– Mannen er beryktet sør i landet ettersom han har herjet rundt der i 15 år. Så kanskje tar han nå kontakt med jenter lenger nord i landet i håp om å ikke bli like fort avslørt. Så hold øynene åpne og gi beskjed til barna om at de ikke må svare på slike meldinger. Det hadde heldigvis ikke datteren min gjort og dermed slipper vi forhåpentligvis flere meldinger fra vedkommende, sier Soleng.

Ber foreldrene være på vakt

Etterforskningsleder Svein Erling Mikalsen bekrefter at de har tatt imot en anmeldelse og at saken nå videresendes til politidistriktet 34-åringen er bosatt i. Han sier at politiet ikke har fått tips om flere slike hendelser i Alta, men Mikalsen ber foreldre være på vakt.

– Det skjer fra tid til annen at mindreårige blir kontaktet. Movie Star Planet er for eksempel et populært spill og chattearena for barn, men også en plass der flere mindreårige har fått liknende forespørsler som det vises til i denne saken. Så vær på vakt og snakk med barna om nettvett. Det kan også være greit å sjekke barnas mobiltelefon og oppfordre ungene til ikke å svare ukjente avsendere, sier etterforskningslederen.