Stian har brukt januar, februar og mars på del en av utdanningen «etablering og ledelse». Fredag var det fem timers eksamen – før det bar rett på 10-årsjubileumsfest for Mester Spania.

Intenst studie

Etter åtte års arbeidserfaring i farens firma, Geir Svendsen AS, ville Stian høyne kompetansen med mesterbrev. Mesterfagutdanningen ligger under studieforbundet Folkeuniversitetet og valget sto mellom kveldsskole en dag i uken i Norge, eller tre måneder i Alfaz del Pi i det sydlige Spania.

– Jeg valgte Spania, både for å få fokus på studiene og et avbrekk fra mørketida, smiler Stian.

Han forteller om en skoledag fra 8 til 19. Egenstudier, gruppearbeid og oppgaveskriving fra 8 til 13, siesta fra 13 til 15, før intensiv undervisning fra 15 til 19. Undervisningen foregår på Den norske skolen og de blivende mestrene må bruke klasserommene etter at de andre elevene har gått hjem.

Kurset har fagene økonomi, ledelse og markedsføring. Med bare seks elever i klassen har det vært tett oppfølging av hver enkelt.

– Det har vært knallhard jobbing og veldig nyttig. Det er mye jeg kan bruke når jeg kommer hjem, blant annet om å sette seg mål og om hvordan man skaper en god arbeidsplass, forteller han.

På den 135 sider lange prosjektoppgaven fikk han karakteren A, og håper det går like bra til eksamen.

Fjelltur og fotball

Spaniafareren er like fornøyd med den sosiale delen av oppholdet. Studentene har bodd i leilighetene skolen disponerer og jobbet sammen i gruppearbeid og prosjekter. I helgene har det vært utflukter til severdigheter og turer i den flotte naturen i området.

– Jeg har fått venner for livet. Det er fantastisk å oppdage naturen og kulturen her nede. Vi har blant annet vært i middelalderbyen Guadalest og på fotballtur til Valencia. Aller mest har vi gått fjellturer, sier Stian og peker på fjelltoppen utenfor.

Planen er å ta del to av utdanningen neste år, og flere studenter har allerede sikret seg plass på «faglig ledelse» neste vinter. Stian er ikke helt sikker på om det blir i Norge eller Spania. Han skal nemlig bli far, og da er det ikke godt å si hvordan hverdagen forandrer seg. Kona Anne-Gjertrud L. Svendsen er på besøk for annen gang i anledning avslutning og jubileumsfest.

– Det er deilig å komme ned og oppleve litt sol og varme, sier hun.

Jubileum

I anledning tiårs-jubileet deltok både årets kull, tidligere elever, representanter fra Mesterbrevnemnda og ledelsen i Folkeuniversitetet på dertil egnede festligheter. Mesterutdanningen i Spania ligger under Folkeuniversitetet Vestlandet. Ildsjel og leder Bård Reidar Førre i Mester Spania forteller at han de første årene var alene om undervisningen. Nå har han fått med seg tre andre lærere, Gunnar Isdahl, Ådne Bratthammer og Alf Kristian Kvalevåg. I løpet av årene er tilbudet utvidet fra ett til fire kurs. I tillegg til de to mesterfagkursene tilbyr de etablererskole for de som vil starte egen bedrift og en bedriftslederskole, alle på 11 uker.

– Vi tar maksimalt 16 elever på hvert kull og i løpet av de ti årene vi har holdt på har ingen strøket, avslutter Førre.