Årsmøtet i Finmark KrF har i helga drøftet at tre sektorer fra 1. juli blir tatt ut av ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift. Dettegjelder transport-, energi- og finansnæringene.

– Det er et tankekors at denne innstramningen skjer blantannet i tiltakssonen.  I utgangspunktetble differensiert arbeidsgiveravgift innført for å minske merkostnadene med åbo og arbeide i tiltakssonen.  Vi har dehøyeste transportkostnadene, men likevel skal denne sektoren påføres øktekostnader gjennom full arbeidsgiveravgift. Vi har de høyeste fyringsutgiftene, men likevel skal energisektorenpåføres høyere kostnader.  Landsdelen harden laveste kapitaltilgangen, men likevel skal finanssektoren rammes med fullarbeidsgiveravgift, konstaterer Svein Iversen fra Alta, som i helga ble valgt til ny leder i KrFs fylkeslag.

–  Vi ser på den differensiertearbeidsgiveravgiften som et av de viktigste distriktspolitiskevirkemidlene.  Den er målrettet, ubyråkratiskog fremmer sysselsetting.  Årsmøtet berderfor Regjeringen å kjempe overfor EU/ESA for å beholde ordningen slik dener i deg. Vi vet at EU også bruker regionapolitiske virkemiddel i sin politikk. En aktuell løsning kan være at ordningenvidereføres innen for tiltakssonen som allerede er definert som den regionen iNorge som har de tyngste virkemiddel for å beholde bosetting og arbeidsplasser, skisserer Iversen.

Dersom Regjeringen ikke får gjennomslag for å beholdeordningen for hele eller deler av Nord-Norge, vil KrF at det iverksettes avbøtendeeller kompenserende tiltak.

– Dette børikke være overgangsordninger tilsvarende de som ble etablert i Troms ogNordland. Tiltak må være varige og rettes direkte motbedrifter og næringer som blir berørt, krever KrF og Iversen.