Denne helga har Hennes Majestet gjennomført en høyst uoffisiell rundtur i Kautokeino og Alta.

Altaposten møtte dronningen da hun søndag besøkte Jotka fjellstue.

Se videoreportasje i vinduet øverst!

Her var det blant annet duket for hundekjøring. Dronningen beviste at hun hadde full kontroll på hundespannet, og kunne sette av gårde i høy fart på eget hundespann – hakk i hæl bak fjellstueoppsitter Steinar Kristensen og hans hundespann.

– Det var veldig morsomt! Det var spesielt å få se hvordan hundene tas vare på, hvor hengivne og ivrige de er, og hvordan de trives med kjøringen, sier dronning Sonja.

Trivelig gjensyn med Juhls

Under intervjuseansen etter hundekjøringen kunne den sporty dronninga fortelle at hun – tross flere Finnmarks-besøk opp gjennom årene – satte stor pris på å være tilbake.

– Første gang jeg besøkte Finnmark var som nygift i 1969, da dro vi over Finnmarksvidda i reinsdyrslede og snowmobil – og besøkte blant annet Karasjok og Kautokeino. Her fikk vi besøkt Juhls sølvsmie, og det å komme tilbake hit denne helga var fantastisk morsomt, sier dronningen, som lørdag avla sølvsmia et besøk.

Tilbake på nordlysjakt

Dronningen forteller at fylket har bydd på en rekke naturopplevelser for hennes del.

– Naturen, den skjønne belysningen, stillheten på vidda – det er deilig å oppleve. Da jeg var her i februar i fjor fikk jeg se en «snøbue» – nesten som en regnbue, bare at den sto opp fra snøen.

Men om også årets finnmarksbesøk bød på mange interessante og spennende opplevelser, så var det noe som manglet.

– Ett av målene med turen var nordlyset, men heller ikke i år fikk jeg sett dette. Så jeg må tilbake igjen for å få med meg nordlyset. Det blir flere finnmarksturer, det er helt sikkert!

Les mer om saken i Altapostens papirutgave mandag.