I november gjennomførte brann- og redningskorpset tilsynet. En rekke avvik ble avdekket både når det gjelder det organisatoriske samt fysiske forhold i deler av bygget.

Det mest alvorlige forholdet som ble avdekket var manglende opplæring, egenkontroller og rutiner for øvelser hos Sisa (se undersak).

Låsbar branndør

Flere av forholdene som ble avdekket er potensielt svært farlige. Blant annet kan ei branndør i 3. etasje i A-fløya låses fra utsiden.

– Dersom det blir nødvendig med evakuering fra 3. etasje er risikoen stor for at døren er låst fra utsiden, og en evakuering vil være umulig, heter det i rapporten.

En ståldør i kjelleren i samme fløy sto åpen under tilsynet.

– Rutiner for å ivareta at branndøra er lukket, fungerer ikke.

Flere rømningsveier på rådhuset lagres det gjenstander foran, og enkelte steder er det etablert pauserom som er til hinder for bruk av nødutganger.

Også inne på brannstasjonen ble det funnet en mangel:

– Ståldør fra vognhall til korridor på brannstasjon tetter ikke når døra lukkes, heter det i tilsynsrapporten.

– Viktig også hos oss

Brannsjef Knut Suhr humrer litt når Altaposten trekker fram poenget om at det er avdekket et mindre alvorlig brann-avvik inne på brannstasjonen.

– Dette er en ståldør som jeg forstår kniper for dårlig når den lukkes, slik at det ikke blir helt tett. Brannsikkerhet inne på brannstasjonen er selvfølgelig viktig det og, ikke minst da de som er på beredskap faktisk bor her.

– Når vi gjør gjennom private eller offentlige bygg skal vi være nøye. Det gjelder også under tilsyn med egen virksomhet. Vi gjør ikke forskjell, sier Suhr.

Ikke fornøyd

Brannsjefen slår fast at en rekke andre funn på rådhuset er mer alvorlig enn branndøra på brannstasjonen.

– Vi ser at det etableres provisoriske pauserom hvor møbler blir plassert foran nødutganger. Det er vi slett ikke fornøyd med. Vi liker heller ikke at trapperom til rømningsveier brukes som lager til dekk, klær og diverse utstyr. Hvis ulykken først er ute og det begynner å brenne, så er hvert sekund viktig. Da nytter det ikke om man først må flytte en sofa eller et stabel med dekk før man kan komme seg ut.

Suhr forteller at det er skrevet avviksmelding på forholdene og at ordren er at dette skal ryddes opp i faderlig fort.

– Det er veldig uheldig og potensielt svært farlig at nødutganger sperres på denne måten. De som går jevnlige internkontroll-runder skal fange opp slikt, men det er tydelig at så ikke har skjedd.

Skryter av barnehagene

Samlet konstaterer branninspektøren at lista med avvik er for lang. Samtidig står det samlet sett ikke så verst til, verken på rådhuset eller på andre objekt det føres tilsyn med.

– Mitt inntrykk er at brannsikkerheten generelt sett er god, selv om en del av byggene vi fører tilsyn med er veldig gamle. Vi opplever at brannsikkerheten blir forsøkt ivaretatt, her tror jeg tilsynene våre hjelper godt på. Vi ser at feil og mangler som blir påpekt både hos private og offentlige aktører rettes opp i etterkant. Jeg mener det står bra til, på generelt grunnlag.

– Her vil jeg særlig trekke fram barnehagene i kommunen. De er veldig flinke til å sette brannsikkerhet på timeplanen, de jobber tett med brannsikkerhet blant annet ved å kjøre både opplæring og brannøvelser internt. Så de fortjener ros, sier Suhr.