Kraftledning må ha plass

Det er en ny kraftledning mellom Balsfjord og Hammerfest som medfører at flere i Alta må rive hytta si.

Det forteller prosjektleder i Statnett, Svein Erik Fjellstad.

– Det stemmer at vi har gitt beskjed til en del hytteeiere om at de mest sannsynlig må rive hytta når arbeidet med den nye kraftledningen starter, sier han.

Olje og vind

Det er anlegget på Melkøya og planlagt fremtidig oljeindustri og vindkraftverk i Finnmark, som har gitt fortgang i planene om en kapasitetsøkning på kraftnettet i nord. Dette sammen med ønske om økt overføringskapasitet vinterstid når det er effektunderskudd i Nord-Norge.

For å møte de nye kravene, planlegger Statnett å bygge en 360 kilometer lang kraftledning – på 420 kV – fra Balsfjord i Troms til Hammerfest. Arbeidet startet allerede i 2004, og om kort tid vil en melding – og søknad om konsesjon til en slik kraftledning – være klar.

Må rive

Statnett har ikke funnet ut nøyaktig hvor traseen skal ligge. Dette forandrer seg etter hvert som ny informasjon kommer inn.

Så langt har en håndfull hytteeiere i Bollo og Sarves-omårdet fått beskjed om at deres hytte ligger i veien og må fjernes. Det er nemlig strenge krav til sikkerhetssone ved en så stor kraftledning. Men hvor mange som må si farvel til hyttekos på vidda, vet ikke Fjellstad ennå.

– Det er jo ikke garantert at linja blir bygget, selv om sjansene for det er store, sier Fjellstad, som ikke ønsker å skape usikkerhet om det må rives flere hytter.

– Det er sikkert ikke artig å lese i avisa om at det planlegges en kraftledning som kan medføre at noen må rive hytta si.

– Men det er sikkert ikke så artig for de som allerede har fått beskjed om å rive hytter som har stått i flere tiår, og hytter som ikke er ferdig bygget ennå?

– Nei, det er det helt opplagt ikke.

Får erstatning

Fjellstad sier at det vil ta lang tid før arbeidet med kraftledningen er kommet så langt at det blir aktuelt å rive hytter. Men om så skjer, vil Statnett sørge for at det gis erstatning for de tap folk måtte lide – de økonomiske tap, vel og merke. Hyttetomter i Alta og omegn vokser ikke akkurat på trær.

– Dersom det kommer så langt at noen må rive hytta si, vil Statnett sørge for å dekke økonomiske tap de måtte ha, sier han og legger til:

– Vi har som sagt ikke kommet frem til forslag på hvor den endelige traseen skal ligge ennå. Det blir derfor litt synsing om riving eller ikke.

– Men dere har jo allerede gitt beskjed til flere hytteeiere om at de må rive når kraftledningen realiseres?

– Ja, det stemmer. Men det er jo ikke 100 prosent sikkert at kraftledningen blir bygget.

– Hvorfor gir dere ut en slik beskjed da?

– Det er bedre at folk får vite om planene våre på et tidlig tidspunkt, i stedet for å få alt for korte tidsfrister, mener Fjellstad.Les mer om samme tema
 
Redaktøren anbefaler
 

Altaposten ønsker en åpen og saklig debatt. Vi fjerner fortløpende innlegg som er rasistiske, sjikanøse eller strider mot etikk og lovverk. Vi krever at du bruker ditt egentlige navn og oppfordrer alle til å være saklig og vise respekt for andres meninger.

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør

håndball

Offensiv satsing med Alta-gutter i spissen

Det blir mye kjentfolk på banen når Alta IF og Bravo møtes.

– En helt fantastisk start på studiet

Naturen, nordlyset og lokker unge til Alta og Norges arktiske universitet.

– Hvem kan velgerne stole på?

Sykhus – hva skjer etter valget?

Langdistanseridning

Til England på Dubai- sjeikens regning

– Dette er første gang jeg kan gå i pluss på reisen, sier Alta-rytter Ellen Suhr Ydstebø.

– Ingen har rett til å krenke en ung gutt offentlig

Ungdom i offentlig gapestokk, er det blitt vårt samfunn?

– Fint festivalvær

Slik blir været under Aronnesrocken, ifølge meteorologen.

løping

Tangerte rekorden

Hans Fredrik Antonsen imponerte på Sandfallet.

Sikret spor etter voldtektsmistanke

Bred etterforskning igangsatt i Alta.

Advarer mot app som kan brukes til anonym hets

– Det er en kanal for å hetse folk anonymt.