Alta er inne i sin mest hektiske vintermåned og sentrum ble fylt opp med turister i forrige uke da cruisebåtene Saga Sapphire, Oriana og Marco Polo la til havn, i tillegg til at Hurtigruten Midnatsol fungerte som hotellbåt for de 750 Sparebank1-ansatte som hadde lagt sitt konserntreff til Nordlysbyen.

Og det er flere passasjerer i vente i neste uke da hele seks cruisebåter legger til kai på hver sin dag.

Ad hoc-løsninger

Turistinformasjonen, som har vært å finne på Alta bibliotek siden 2. januar, er forberedt på storinnrykket. De har sørget for ekstra bemanning når cruisebåtene anløper.

– Den første tiden har vært gøy og utfordrende. Mye må tas ad hoc og vi har opplevd at reiselivsnæringa har vært veldig støttende disse månedene, forteller leder ved biblioteket, Sonja-Kristin Granaas.

Vil ha wifi

Og cruiseturistene som kommer innom er opptatt av tre ting:

– De ønsker seg wifi-tilgang, kart og opplysninger om hvilke attraksjoner som finnes i sentrum, oppsummerer Granaas.

Under et frokostmøte i Alta næringsforening i februar uttalte Granaas følgende:

– Mange turister ønsker et spesielt sted de bare kan droppe innom, så jeg pleier å si: Den som setter opp en lavvu på sentrum og serverer bålkaffe og gode historier, vil bli en suksess blant turistene.

Bestemt seg allerede

I ettertid presiserer Granaas at størstedelen av cruiseturistene har bestemt seg på forhånd hva de skal gjøre i Alta.

– Disse blir fraktet rett til opplevelsen og er i liten grad innom sentrum. Eventuelt drar de på en bysightseeing, og da har de guide med seg, påpeker Granaas.

– Så turistene som vandrer gatelangs, er de som kniper hardt på lommeboka?

– Jeg tror jo at det er fint at man ikke trenger å betale for alt man skal oppleve. Derfor er det kjempeflott med snø- og isparken på sentrum.

Suvenirmangel

Men én gjenganger hos turistene er henvendelser om suvenirbutikk.

– De vil gjerne ha fatt i håndverksprodukter og suvenirer, helst her i sentrum. Det kan være alt fra en kjøleskapsmagnet til et klesplagg, forteller Granaas.