Vareordfører Ronny Berg (Frp) og kommunalleder for samfunnsutvikling Oddvar Konst har den siste tiden arbeidet med en skisse til det som kan bli et nytt fengsel i Alta. Da det ble kjent at lensmann Øyvind Lorentzen tidligere denne uken måtte slippe en mistenkt og tidligere straffedømt som følge av at det ikke var en eneste varetektsplass å oppdrive i landet, fikk Berg bekreftet det han i lang tid har hevdet.

– Som statssekretær Vidar Brein-Karlsen sier, er ikke saken i Alta unik. Dette bekrefter bare behovet for utbygging og nyetablering av flere fengsler her i landet. Det må være en god investering for samfunnet å få økt fengselskapasiteten, både med tanke på all ulempen personer som skulle sittet i fengsel tilfører samfunnet, men også med tanke på det økonomiske og ressursbruken i forhold til blant annet fangetransport, sier Berg.

Sendte henvendelsen i dag

Fredag formiddag sendte Berg og nevnte Konst avgårde en formell henvendelse til justisdepartementet, hvor de ber om å få et møte med departementet.

– Henvendelsen sendte vi fordi vi ønsker å reise ned og presentere mulighetene for et nytt fengsel i Alta. Det vil styrke hele landsdelen å få etablert et fengsel her. Det er også viktig å få med at dette ikke kommer kommer til å gå på bekostning av det allerede etablerte fengslet i Vadsø. Behovet for et nytt fengsel er helt klart tilstede, forteller han og legger til:

– Tanken var å sende henvendelsen allerede i går, men vi ønsket å kvalitetsikre skissen av det vi mener kan bli det nye fengselet før vi sendte papirene fra oss. Vi ønsket også å se på mulige områder hvor dette fengselet eventuelt kan plasseres, og da spiller selvsagt arealplan inn, sier han videre.

Tre muligheter per dags dato

Varaordføreren legger ikke skjul på at han har tre mulige lokaliseringsalternativer klar allerede, men presiserer at ingenting er avgjort verken den ene eller andre veien.

– Først må vi få et møte med departementet, slik at vi kan legge frem våre planer. Så kan eventuelt arbeidet med å finne en tomt begynne, men det tror jeg vil bli det minste problemet. Per dags dato har vi sett for oss Kåfjord, Skillemo eller Kviby som mulig plasseringssted.

Vil generere arbeidsplasser

– Hvorfor er det å få et fengsel til Alta en så viktig kampsak for deg?

– Temaet er høyst aktuelt både i media og blant politikerne. Behovet er helt klart til stedet og det er viktig for Alta kommune å være på banen når man nå skal se på fengselstrukturen i hele landet. Om vi ikke viser oss som en god kandidat, så vil vi ikke bli vurdert en gang, fastslår Berg.

– Det er flere momenter som ligger til grunn for at jeg ønsker et fengsel hit. Det ene er selvsagt at det rett og slett ikke finnes varetektsplasser nok og kriminelle kan gå løs. Slikt er veldig lite gunstig for samfunnet. I tillegg kommer de store kostnadene knyttet til fangetransport, når fangene må fraktes store avstander for å sone sin straff. Et annet aspekt ved saken er at et fengsel i Alta vil ha enorm betydning i forhold til arbeidsplasser og da tenker jeg ikke bare på de som skal arbeide i med fangene, men det kommer også andre tjenester knyttet til et fengsel. Blant annet trengs det både mat og renhold, avslutter Berg.