Det var søndag ettermiddag at Boreals flybuss som var på vei fra Hammerfest til Alta havnet i grøfta like ved Laudun. Snø og is presset mot døra som ikke lot seg åpne. Sjåføren ba flere ganger forbipasserende bilister som ville hjelpe om å kjøre videre.

– Jeg hørte han si på telefonen at det var fare for at bussen skulle tippe og at den krenget omlag 45 grader, sier passasjer Else Marie Nyby til Altaposten.

Klamret seg fast

Det var mellom klokken 16 og 16.30 at bussen ble presset av veien av det som minst var sterk kuling på fjellet.

– Jeg satt på andre rad og så at nå bærer det ut. Sjåføren hadde ikke sjans å holde bussen på veien. Han var ganske fortumlet da vi stoppet. Men alle bakover ropte at de var uskadet, forteller Nyby.

Hun sier alle de 10 passasjeren måtte flytte over til den samme siden av bussen som sjåføren satt på, slik at den ikke skulle tippe.

– Å sitte på skrå og klamre seg fast med beina mot armlenet ble etter hvert ganske traumatisk. Jeg var så glad da personell på en forbipasserende ambulanse tok tak i situasjonen og beordret evakuering gjennom sideruta til busssjåføren, forklarer hun.

Hun sier siderutene ikke kunne åpnes, på grunn av at den sterke vinden ville fylle bussen med luft og dermed tippe den.

Utfordrende værforhold

Da bussen gikk ut, forsvant sjåførens arbreidstelefon bak paneler på dashbordet.

– Han satt dermed igjen med sin private telefon, uten numrene til sjefene sine. I lang tid satt vi og klamret oss fast uten at noe skjedde. Vi fikk heller ingen god informasjon om fremdriften i redningsarbeidet. Men sjåføren var stresset. Etter hvert hørte vi at bergingsbil skulle komme fra Kvalsund. På spørsmål om ny buss kunne bestilles, sa sjåføren at vi ventet på rutebussen som kom bak oss på vei fra Hammerfest til Alta. Den så vi ikke noe til i løpet av tiden vi ventet, forteller Nyby.

Hun ønsker å gi en stor honnør til ambulansepersonellet som resolutt tok tak i situasjonen.

– De var proffe, behersket og veldig veldig flinke. Fantastiske folk, oppsummerer hun.

Nyby fikk haik med Helene Wirkola som tilfeldigvis passerte stedet.

– Ambulansefolkene var veldig flinke og startet evakuering raskt. Og det var flott, for været var veldig dårlig. Det var helt sikkert storm i kastene, sier Wirkola.

Hun opplevde at begge de to passasjerene hun tok med seg, var preget av at redningsarbeidet hadde gått tregt.

– De følte at det hadde vært belastende å sitte så lenge i bussen under vanskelige forhold, sier hun.

Sjekker seg selv

Boreal skal i dag vurdere håndteringen av utforkjøringen på Sennaland.

– Vi skal gjøre en vurdering, sammen med sjåføren, om evakueringen ble utført på en god nok måte. Jeg sitter foreløpig med litt for lite informasjon om hva som skjedde, kommenterer driftsleder på bussiden i Boreal transport i Finnmark, Torstein Simonsen.

Krevende forhold

Simonsen sier veien over fjellet ble stengt like etter utforkjøringen.

– Det var krevende forhold med svært sterk vind. Vurderingen skal ha vært at passasjerene hadde det bedre inni bussen enn å stå ubeskyttet ute i uværet, forklarer Simonsen.

– Det skal ikke ha vært umiddelbar fare for kullosforgiftning inni bussen. Dette er basert på at alle utslippskanaler har vært åpne, sier han.

Boreal transport går i dag rutinemessig gjennom situasjonen.

Burde ringt 113

Brannsjef i Alta kommune, Knut Suhr, sier det ikke er fastsatte redningsregler gitt av kommunen til transportselskapene.

– Det opplagte for sjåføren burde vært å ringe ett av de tre nødnumrene. Deretter burde en bergingsbil fra Alta, som ligger nærmest, vært rekvirert for å stabilisere bussen og sikre passasjerene, påpeker han.