– Vi håper et stort flertall i kommunestyret sier nei til høringsforslaget om å gi fastleger reservasjonsrett, sier Trine Noodt (V), Monica Nielsen (Ap) og Anita Håkegård Pedersen (SV).

I kommunestyrets februarmøte fremmer trekløveret en felles interpellasjon i den brennhete, nasjonale debatten om reservasjonsrett. Helse- og omsorgsdepartementet vil endre loven og åpner for at kommunene kan avtale reservasjon med fastlager som av samvittighetsgrunner ikke ønsker å henvise til abort. Forslaget stammer fra regjeringsforhandlingene, der KrF fikk trumfet gjennom punktet. Internt i Høyre har statsråd Bent Høie fått hard medfart den siste tiden.

Samkjørte i partiene

– Hensynet til sårbare kvinner må veie tyngst. I gjeldende abortlov har man etter vår mening tatt hensyn til legers etiske overbevisning. Forslaget vil svekke kvinners muligheter og rettigheter i en vanskelig situasjon, mener de tre.

Gruppeleder Monica Nielsen fastslår at Alta Ap er helt samkjørt i saken. SV er i samme situasjon, samtidig som Trine Noodt i går kveld fikk støtte under årsmøtet i Alta Venstre. Normalt vil denne type samvittighetssaker gjør at politikerne gjør sine egne valg.

– Signalet hadde vært best om politikerne i Alta med stort flertall satte bremsene på for en slik lovendring, mener de tre.

Nielsen reagerer sterkt på at regjeringen åpner for ulik praksis rundt om i landet.

– Det er egentlig uhørt at man ønsker at kommunene selv skal avgjøre om reservasjonen skal tre inn. Vi må selvfølgelig ha samme lovhjemmel i hele landet, mener Nielsen, som får støtte fra både Noodt og Håkegård Pedersen i dette spørsmålet.

Leverer konkrete forslag

I interpellasjonen fremmer trioen konkrete forslag til vedtak som avviser høringsforslaget, av flere grunner. De mener at man også med forslaget skaper unødig byråkrati og praktiske omveier som blir uverdig for jentene. Kanskje må de skifte en fastlege de normalt har stor tillit til.

– I distriktene kan dette bli ekstra problematisk, mener Noodt, Nielsen og Håkegård Pedersen.

De vil også utfordre ordfører Laila Davidsen direkte. I Høyre er det nemlig stor uenighet om forslaget.

– Er ordføreren enig i at Alta kommune bør si nei til reservasjonsrett for fastleger som eget vedtak for kommunen, samt formidle vårt syn i høringsuttalelsen i saken som er ute på høring? Hva vil ordføreren gjøre for å sikre at gravide kvinner i Alta ikke settes i en sårbar situasjon i forbindelse med legekonsultasjoner om abort, heter det i interpellasjonen fra de tre partiene.

Skjønner fastlegene

Rent flertall blir det imidlertid vanskelig å få. KrF-representant Knut Klevstad har ikke lest interpellasjonen, men står på partiets grunnholdning i dette spørsmålet.

– Reservasjonsretten er en videreføring av synet vi har på det ufødte liv og menneskers samvittighetskvaler i den forbindelse. Jeg har stor forståelse for at fastleger kjenner på samvittigheten, men er samtidig opptatt av at vi finner gode løsninger for de pasientene det gjelder, sier Klevstad.

KrF-politikeren har mindre sans for forslaget om at den enkelte kommune skal kunne gjøre avtaler med fastlegene.

– Dette må bli et privat synspunkt fra min side. Skal det være opp til den enkelte kommune, mener jeg vi får en lite forutsigbar løsning, sier han.