Departementet skriver i brev til miljøverndepartementet at innsigelsene som reindrifta har kommet med ikke tas til følge. Kravet er at det blir valgt løsning med sjødeponi og at Nussir ASA og reindrifta kommer til enighet om såkalt avbøtende tiltak før virksomheten starter opp.

En helomvending

Det er Områdestyret for reindrift i Vest-Finnmark og Sametinget som har fremmet innsigelser til reguleringsplanen for gruvedrift i Nussir og Ulveryggen i Kvalsund kommune. Landbruks- og matdepartementet har nå tatt stilling til innsigelsen mot reguleringsplanen og gjør helomvending ut fra hva departementet tidligere har signalisert.Nussir-direktør Øystein Rushfeldt sier brevet fra 17.desember er et bevis på at regjeringen nå vil koordinere og legge til rette for en reguleringsplan for området.

Et betydelig ansvar

Selskapet Nussir ASA er beredt til å ta det ansvaret som departementet pålegger dem.

– Dette er et hyggelig signal, samtidig er vi helt klar over at vi nå bærer et betydelig ansvar overfor de to reinbeitedistriktene 20 og 22 som er berørt i dette området. Testen på at vi mener alvor med å ta hensyn til reindrifta vil være at vi får til en avtale mellom selskapet og reindrifta som er positiv. Vi skal stille opp og vi skal ta ansvar og etterleve de krav som blir stilt til oss, sier Øystein Rushfeldt.

Viktig for reindrifta

I brevet fra Landbruksdepartementet til miljøverndepartementet slås det fast at de to distriktene 20 Fálá og 22 Fiettar blir berørt av planene nom gruvedrift. Departementet beskriver det slik:

«Reguleringsplanen omfatter en viktig flytt- og trekklei for rein som skal til og fra sommerbeiter og kalvingsland. Trekket vurderes som kritisk for flyttingen mellom sommer- og vinterbeiteområdene og et mer enn 200 km langt hovedtrekk for to reinbeitedistrikt. Også i forbindelse med reinens bruk av områdene og dyrenes bevegelse innen området for sommerbeitet, er trekkleia ved Ulveryggen vesentlig.