I går ble det klart at Jansnes legges ned allerede til sommeren.

De ansatte ble informert gjennom et møte.

– Må prioritere

Administrerende direktør i Helse Finnmark, Hans Petter Fundingsrud, sier til Radio Alta at årsaken til nedleggelsen er at man skal spare penger.

– Nå er det sånn at vi har hatt cirka 50-60 av våre medarbeidere arbeidende i arbeidsgrupper siden februar i år for å stake ut kursen for fremtidens organisering av psykisk helsevern og tverrfaglig spesialisert rusbehandling i Finnmark. Arbeidsgruppene har arbeidet grundig og lenge, og leverte innen fristens utløp et flott arbeid som trekker opp linjene for hva vi skal foreta oss. Så er det flere involverte i et slikt type arbeid, blant annet foretaksledelse og direktør og et styre. For at vi skal få gjennomført alle disse ønskene som arbeidsgruppene har skissert opp, så har vi måttet gjøre noen prioriteringer og endringer i det oppsettet som er foreslått, sier direktøren.

– Fremtidsrettet tilbud

Endringene ble at man fremskynder prosessen med å legge ned Jansnes, samt en endring av tilbudet i Lakselv og Karasjok.

– Vi har fulgt arbeidsgruppens forslag ganske langt, men det er to viktige endringer som handler om å ha økonomisk bærekraft til å gjennomføre de endringene som er foreslått. Det ene er at arbeidsgruppene foreslo at post Jansnes skulle legges ned i 2016, og at man skulle flytte Lakselv psykiatri til Karasjok. Der har vi måttet gjøre en endring. Vi har laget mange ulike modeller som vi har regnet på, men har funnet ut at vi må legge ned post Jansnes 1. juli 2014, og legge ned Finnmarksklinikken, og flytte tilbudet i Karasjok til Lakselv og Alta i 2016, for å skape den bærekraften for å gjennomføre alle disse endringene. Vi tror at dette blir et veldig godt, spennende og fremtidsrettet tilbud, sier han.

Håper å beholde så mange som mulig

– Nå er det sikkert mange som er redd for arbeidsplassene sine, hva tenker du om det?

– Jeg har full forståelse for at dette er slitsomt og vanskelig, fordi de ansatte både tenker på sin egen arbeidsplass og pasientene sine som de jobber med daglig. Vi skal opprette ambulante akutteam, og det arbeidet starter rett etter at styret eventuelt går for denne ordningen. Vi kommer til å jobbe hardt for å opprettholde og anvende den kompetansen vi har i Helse Finnmark, gjennom utvidelsen av rusteam i Alta og akutteam hvor vi skal opprette enten ti fagpersoner i Alta, som det står i instillingen, eller alternativt seks i Alta og fire i Hammerfest. Jeg kan ikke garantere at ingen mister jobben, men ambisjonen er at vi skal beholde fagkompetansen i Helse Finnmark og i kommunen, sier Fundingsrud.

– Kan du garantere at tilbudet ikke blir dårligere for pasientene?

– Det må være vår ambisjon og vårt mål. Vi mener det skal være mulig å ivareta de pasientene på en god og henriktsmessig måte gjennom at vi har døgninstitusjoner og oppretter ambulante team, svarer direktøren.