– Det er direkte smålig å bruke mer oljepenger for å finansiere skattekutt, og samtidig sende regninga til barnefamiliene, sier Helga Pedersen.

Hun sikter til blant annet regjeringens angrep på barnetrygden i Finnmark. Småbarnsforeldre i fylket får en regning på 3840 kroner per barn.

– Første gang en regjering gjør dette

Ap-toppen er opprørt over småligheten overfor distriktene som hun mener de blåblå viser med budsjettet.

– Det er så vidt jeg har oversikt over første gangen en regjering foreslår å svekke virkemidlene i tiltakssonen. Barnetrygdtillegget er jo en av gulrøttene vi har for å rekruttere arbeidskraft til et fylke med vekst og stort behov for arbeidskraft både i det private næringslivet, i skolen og i helsevesenet. Alderssammensetninga i store deler av Finnmark er preget av skjeiv aldersfordeling og aldrende befolkning, derfor er det saklig begrunnet å stimulere unge familier til å komme til oss. Det er grunn til  å stille spørsmålstegn ved om dette er starten på en større nedtrapping av ordningene i tiltakssonen, sier en bekymret Pedersen.

– Jeg frykter at dette bare er starten på Høyre og Fremskrittspartiets nedprioritering av Finnmark, distriktene og nordområdene, sier hun.

– Rammes av massive kutt

Det er ikke det eneste hun frykter i tiden som kommer. Det ser ut som det kan bli magre kår for både fiskere og satsingen på Finnmark, ifølge Pedersen.

– I budsjettet ligger det en rekke andre kutt som rammer fylket vårt: en fjerdedel av de regionale utviklingsmidlene forsvinner (finansiere blant annet Innovasjon norge, reiselivssatsing og omstillingsarbeid), permitteringsordninga for fiskeindustrien halveres, det blir ikke lenger post på lørdager, man kutter i sikkerhetsopplæringa for fiskerne, lar være å innføre lineegnertilskudd slik vi foreslo i vårt budsjett, man kutter satsinga på kvalitet og teknoligi i fiskerinæringa og kutter nytt Nordkapp museum.Og det er ingen grunn til å se lyst på fortsettelsen: i regjeringsplattformen varsler de en omlegging som vil ta inntekter fra finnmarkskommunene og overføre dem til de rikeste kommunene i landet, sier Helga Pedersen.