Under dagens frokostmøte i regi av Alta Næringsforening, var det Elin Kvitberg, advokat i KPMG, som hadde ordet. Foran et knippe tilhørere forsøkte hun å redegjøre for regelverket rundt bruk av utenlandsk arbeidskraft. Her er det mye å sette seg inn i og Kvitberg erfarer at mange rett og slett ikke forstår regelverket.

Det offentlige synder

– Spesielt på den offentlige siden ser vi at de ikke skjønner hva som ligger bak lønns- og arbeidsvilkårene. Meldingen er derfor at alle som benytter seg av utenlandsk arbeidskraft må sette seg inn i regelverket. Det er bedre å gjøre noe, enn å gjøre ingenting. Setter man seg ikke skikkelig inn i regelverket risikerer man å få problemer med skattemyndighetene, arbeidstakerne eller de offentlige anskafferne, slår Kvitberg fast.

Sosial dumping

– I en del tilfeller gjøres det ikke godt nok arbeid i  forhold til anskaffelsesprosessen. Mange ser bare på prisen, ikke på hva som ligger bak den. Men når noen stiller med et tilbud som er mange millioner lavere enn de andre tilbyderne, bør det ringe en bjelle. For bak den lave summen ligger det ofte sosial dumping, fortsetter advokaten.

Godt oppmøte

Flere personer fra kommunen og næringslivet i Alta hadde møtt opp på frokostmøtet og Kvitberg er glad for at folk viser interesse.

– Det er et viktig tema og et tema alle som benytter seg av utenlandsk arbeidskraft må sette seg inn i. Derfor er jeg glad for at så mange møtte opp i dag. Og ut fra spørsmålene som ble stilt underveis er det tydelig at mange trenger hjelp til å forstå regelverket, sier Kvitberg.