Situasjonen er dyster og Alta laksefiskeri interessentskap frykter oppdrettslaksen skal ta over hele elva, for etter hvert likner oppdrettslaksen så mye på villaksen at ikke en gang garvede laksefiskere lenger ser forskjell.

– Jeg slo i hjel to fisker jeg fikk i sommer som jeg var sikker på var oppdrettslaks, men da svaret på skjellprøvene kom, så viste det seg at dette var villaks. Og jeg har jo sett noen fisk i løpet av livet, sier styrelederen for ALI, Hasse Kjeldsberg. Han understreker at det er cirka 20 prosent rømt oppdrettslaks i elva målt i hele elvas lengde i september og oktober.

Tallene for juni, juli og august, var ikke høye.

Får hjelp fra Direktoratet

Situasjonen i elva har i høst vært såpass alarmende at Fiskeridirektoratet åpner pengesekken og tar kostnadene for forsøksfisket som er gjennomført av ALI og hvor resultatene er analysert av NINA, Norsk institutt for naturforskning.

– Tallene fra forsøksfisket i sommer viser ikke egentlig noe unormalt. Det har over hele elva vist seg at det går rundt 20 prosent oppdrettslaks sammen med villaksen, men de tallene vi registrerer etter fisket den 8. oktober, de tallene er høyst unormale og er urovekkende. For vi selger et produkt og skulle trenden fra det siste fisket vise seg å holde stikk, så sliter vi med å markedsføre oss som en av verdens beste lakseelver, fastslår direktør for ALI, Ivar Leinan.

Han slår fast at Fiskeridirektoratet går inn og dekker de kostnadene man har hatt til forsøksfisket.

Les mer om saken i Altapostens papirutgave mandag!