– Hun har ingen allergier, men fikk en voldsom reaksjon som det tok 10 dager å snu med god hjelp av lege. Utslettet vokste fra 6 til 16 centimeter på ett døgn, forteller Karin Thomassen.

Uslitelig

Det var lørdag for halvannen uke siden at Karin fikk en multipakke tatoveringer av ei venninne, som skal smøres på huden med hjelp av vann. På samme måte som barnetatoveringer man i mange år har funnet i pakker med eksempelvis kuletoy.

– Det viste seg at tatoveringene var nærmest uslitelige. Vi skrubbet og gnikket så forsiktig vi kunne, med bommull blant annet, da utslettene dukket opp etter cirka tre dager. De satt som støpt fast, og venninnen min måtte bruke neglelakkfjerner for å få tatoveringer vekk fra sitt barn. Veldig skremmende, synes hun.

Sterkt ubehag

Karin søkte legehjelp da det viste seg at utslettet aksellererte fra dag tre.

– Vi smurte inn utslettene med hydrokortison, som er et mildt steroid, og som virker hemmende på inflammasjoner i huden og er kløestillende, forteller Frøyas mamma.

– Det viste seg imidlertid at kremen ikke hadde noen virkning, noe som gjorde legen bekymret.

Tirsdag denne uka, etter den 10. dagen, snudde det endelig.

– Da hadde legen foreskrevet et noe sterkere steroid som viste seg å fungere. Frøya stakkar stolte helt og fullt på at vi voksne skulle ordne dette. Men hun hadde sterkt ubehag og ville så gjerne klø. Men hun måtte nøye seg med å «trykke» på utslettene for å fjerne kløen, forteller Karin.

– Aldri igjen!

Karin understreker at datteren aldri har hatt noen form for allergiske reaksjoner tidligere. Hun undrer naturlig nok på om andre kan ha hatt samme erfaringer som de selv.

– Dette er i all fall siste gang vi prøver slike tatoveringer. Jeg har hørt at Henna-tatoveringer kan gi lignende problemer. Men jeg hadde aldri trodd at slike uskyldige tatoveringer som påføres med vann kunne gi så store plager. Det er skummelt og jeg håper andre slipper slike opplevelser, advarer hun.

Karin har foreløpig ikke vært i kontakt med KappAhl, men kjeden skriver i en epost til Altaposten at de oppfordrer henne til å ta kontakt med butikken i Alta.

KappAhl sier de selger opp mot 8.000 tatoveringer årlig og har aldri hatt en eneste klage.

– Dette ser vi svært alvorlig på. Sikkerhet og helse for våre kunder har høyeste prioritet. Fremfor alt når det gjelder barn, kommenterer presseansvarlig i KappAhl Norge, Bente Backe-Storløkken.

Tar tak i saken

Etter at Backe-Storløkken har kikket på bildene Altaposten har sendt av Frøya, er hun klar på en ting.

– Selv om vi aldri har fått en eneste klage på de mellom 5.000 og 8.000 tatoveringene vi selger til barn årlig, skal vi finne ut hva som gikk galt her. Uansett hvem som måtte ha noen form for skyld i at hun fikk disse utslettene, skal vi gi henne en skikkelig oppreisning, påpeker hun.

Backe-Storløkken forteller at hun nå vil kontakte Frøyas mor Karin Thomassen for å få en avklaring på hvilken type tatovering det dreier seg om.

– Jeg har allerede snakket med mine svenske kolleger og vi er enig om at tatoveringene nå skal gjennom ytterligere analyse for å sjekke om noe kan være galt med dem, sier hun.

Må være forsiktig

At Frøyas tatoveringer nesten ikke var mulig å få fjernet, er ikke slik det skal være ifølge KappAhls presseansvarlige.

– Det kan være lurt å bruke noe mykt, som oljer og lignende. Når jeg hørte at noen hadde tatt i bruk neglelakkfjerner, synes jeg det er veldig skummelt. Det skal man absolutt ikke bruke rett på huden, understreker hun.

Selv hevder hun å bare ha gode opplevelser med kjedens tatoveringer for barn.

– Jeg har selv barn og de elsker å tatovere seg uten at det har medført noen form for problemer. Men få med i artikkelen at vi tar slike tilbakemeldinger på største alvor og at vi synes det er flott at folk tar kontakt og forteller om eventuelle problemer, påpeker hun.