– Vi synes det er rart at politiet vurderer å henlegge saken når det ble gjort en DNA-sporing som gir veldig gode indikasjoner på hvem som eide fisken som rømte, sier Hareide, som er seksjonssjef ved tilsynsseksjonen ved kyst- og havbruksseksjonen i Fiskeridirektoratet i Bergen.

Svært stor likhet

Hareide forklarer at det ble tatt DNA-prøver fra både fisk som ble slaktet på Griegs slakteri på Simanes i den aktuelle perioden, og rømt oppdrettfisk som ble fanget i fjorden.

– Det er stor genetisk likhet mellom fisken fra slakteriet og den rømte fisken som ble fanget i fjorden. Faktisk var det svært stor genetisk likhet, påpeker Hareide.

At Fiskeridirektoratet nå kommenterer saken før politiets etterfoskning er avsluttet, er uvanlig. Men nyheten i Altaposten om at politiet vurderer å henlegge saken gjorde at de kom på banen og kommenterte utviklingen overfor oppdretternes eget fagblad på nett, kyst.no. Uttalelsene har Altaposten nå fulgt opp.

– Vi har gitt politiet viktige ledetråder gjennom rapporten de har fått om DNA-sporingen og føler at vi har hjulpet politiet langt på vei ved å peke på opphavet til fisken. Vi har hatt forventninger til at politiet skulle finne ut hvordan fisken rømte, kommenterer Hareide.

Mener DNA er ubrukelig

Fagsjef i Norske lakseelver, Erik Sterud, sier til kyst.no at dette burde vært verdens enkleste sak å løse.

– Det går vel knapt an å finne et tenkt rømmingstilfelle som burde vært enklere å oppklare enn dette, med én hovedmistenkt og to andre mulige kilder (aktører). Hvis ikke dette er det endelige beviset på at dagens DNA-sporingssystem er ubrukelig så vil ingenting være det, sier han til fagbladet.

Sterud reagerer i den samme artikkelen kraftig på at Hareide i Fiskeridirektoratet sier det ikke ville gjort noen forskjell om den rømte fisken hadde vært merket.

– Hvis den rømte fisken hadde hatt en metalltråd i pannen hvor det stod inngravert «tilhører Grieg Seafood» (konsesjonsID/lokalitetsnr) ville denne saken vært oppklart dagen etter at den første fisken ble tatt. Det spiller ingen rolle om årsaken til rømmingen ikke er kjent. Alle skjønner at det er en vesensforskjell om man ved en trafikkforseelse har bilde av et bilregistreringsnummer og ikke bare bilde av en grønn Ford, illustrer Sterud.

Tror politiet løser saken

Grieg seafood tror fortsatt politiet løser lakserømmingssaken.

Grieg seafood ønsker ikke å kommentere at Fiskeridirektoratet peker på dem som synder.

– Vi har gjennomført vår interne etterforskning og har ikke funnet avvik som indikerer rømming, påpeker regiondirektør for Finnmark i Grieg, Håkon Volden.

Fant ikke rømming

Grieg Seafood i Finnmark gjennomførte i tiden etter rømmingssaken, som fant sted i slutten av april i år, en intern etterforskning for å se om det var mulig å finne avvik i egne anlegg og på egne rutiner.

– På et tidlig tidspunkt ba vi om assistanse og hjelp fra politiet for å løse saken. Ut over det har vi ingen kommentarer, sier Volden til Altaposten.