– Jeg forventer at Altaelva bør levere rundt 20 tonn i året. Når man får et tall for 2013 ned på 13-tallet, blir i alle fall jeg skuffet, sier daglig leder i Alta laksefiskeri interessentskap, Ivar Leinan.

Håper laksen er der

I 2012 passerte fangstene 23 tonn og i toppårene har fangster over 30 tonn blitt notert. I år tydet alt på en svak sesong allerede før St. Hans.

– Vi ser ut til å ende på i underkant av 14 tonn. At det svinger fra år til år, er vel sykluser vi bare må akseptere. Om det blir bedre neste år gjenstår å se. Det kan bli verre, men vi kan også få 30 tonn. Det er umulig å si noe sikkert om, påpeker han.

Leinan håper det er mer laks i elva enn det fangsttallene tyder på.

– Det har vært svært varmt vann, opp i 16-17 grader, noe som ikke er bra under fluefiske. Derfor kan man håpe at det faktisk er mer laks i elva enn fangststatistikken tyder på.

Smålaksen tilbake

I fjor glimret smålaksen, eller «grilsen» som man sier i Alta, med sitt fravær.

– I år var smålaksen tilbake, selv om snittvekta for grilsen var lavere enn før. Antallet var i alle fall der, bemerker han.

Også for ørreten ble det en ok sesong.

– Det endte på rundt tre tonn. Helt greit. Vi har vært oppe i fire tonn før.

Leinan ser likevel lyspunkter for fisket generelt.

– Det ble tatt to lakser på rundt 26 kilo, og flere rundt 20 kilo. Snittvekta ser helt grei ut. Men vi opplever jo stadig at folk klør seg i hodet etter å ha fått fisk på fem-seks kilo. Slike lakser så man aldri i Altaelva før. Da handlet det om smålaks og laks fra sju kilo og opp. Ferdig med det. Jeg er litt usikker på om denne utviklingen er noe vi skal bekymre oss for.