Det borgerlige regimet i Alta innser at eiendomsskatten er kommet for å bli denne perioden.

– Det er bare tull å snakke om å kutte eiendomsskatten denne perioden. I stedet må vi konsentrere oss om å få omorganisert driften for på den måten skaffe kommunen en bærekraftig økonomi. Det er et arbeid vi er godt i gang med, er beskjeden fra den lokale «finansministeren» Ronny Berg.

Tar tid

Berg er leder av budsjettutvalget, i tillegg til å være varaordfører i Alta for samarbeidskonstellasjonen med Høyre, Venstre, Kp og Frp. Erkjennelsen av at det ikke er mulig å fjerne eiendomsskatten på mange, mange år er ikke drøftet med de andre samarbeidspartiene.

– Jeg sier ikke noe nytt. Det er bare å lese samarbeidserklæringen og partiprogram.  Der sier vi skal jobbe med en gradvis utfasing av eiendomsskatten i takt med at det blir rom for det i kommuneøkonomien. I dag erkjenner vi at det ikke er økonomisk grunnlag for kutt i eiendomsskatten, og jeg tror heller ikke det er realistisk med reduksjon i den gjenværende delen av perioden.

Ikke gitt opp

Frp-toppen avviser at de er i gang med en øvelse som heter brutte valgløfter.

– Vi omstrukturerer, og har halvert antall virksomheter og mellomledere. Renholdet på rådhuset og Saga skole er konkurranseutsatt som en prøveordning. Det gir store besparelser. Samtidig har vi klart å holde avgiftsnivået i Alta kommune på et veldig lavt nivå, helt i tråd med vår politikk. Det er beklagelig at vi ikke makter å kutte i eiendomsskatten, men det betyr ikke at Alta kommune for evig og alltid skal ha eiendomsskatt, klargjør Berg.

Sannhetens øyeblikk

Leder i Alta Ap, Steinar Karlstrøm, sier at dagens styre skal prise seg lykkelig over at innbyggere og næringsliv i Alta deltar i dugnaden som heter eiendomsskatt.

– Ingen i Ap er glad i eiendomsskatt, men det gir over 50 millioner kr til en god skole og gode helsetilbud. Nå hører vi at Frp er har nådd sannhetens øyeblikk. De har hatt to år på seg til å effektivisere driften for å ha penger til å kutte eiendomsskatt. Det eneste som har skjedd er at kommuneøkonomien har blitt stadig dårligere, samtidig som det verken investeres eller satses i kommunen. Min hilsen til Ronny, Frp og resten av de borgerlige som styrer kommunen; velkommen til virkelighetens verden.

Mer skatt

Ronny Berg er ikke fornøyd med tingenes tilstand, men er helt sikker på at Ap og SV, om de hadde styrt, hadde benyttet muligheten til å øke eiendomsskatten i år med rundt 15 millioner kr.

– Velgerne ga heldigvis beskjed om at de ikke ønsket mer eiendomsskatt, konstaterer Ronny Berg.

I Alta Ap blir dette kontant avvist, samtidig som de ber Frp tenke på valgløftene som de nå styrer på bakgrunn av.

– Alle i Alta vet at Frp og Høyre lovte å kutte eiendomsskatten bare de fikk makt. I mine øyne bryter de et klart løfte til velgerne, og mitt tips er at det vil komme flere løftebrudd, klargjør Karlstrøm.