Det har forekommet tilfeller av virussykdommen munn-, hånd- og fotsyke i flere av barnehagene i Alta. Sykdommen, som har en inkubasjonstid på en uke, har høy smittefare.

– Ungene er i kontakt med hverandre og deler både smokk og flasker. De rører borti et annet barn med hendene sine eller det byttes bleier på samme underlag, forklarer kommuneoverlege Frode Øvrejord.

Kan gå i barnehagen

Øvrejord oppfordrer derfor barnehagene til å være ekstra påpasselig med hygienen for tiden.

– Hyppig håndvask, vask av leker og overflater bør prioriteres for at sykdommen ikke sprer seg, påpekes det.

Symptomene på munn-, hånd- og fotsyke er feber, halsonde, sikkel og utslett på innsiden av munnen, i tillegg til blemmer på hender og bein.

– Vannblemmene er mellom 1 og 5 millimeter store og det kan ta opptil en uke før utslettet forsvinner, opplyser Øvrejord, som likevel mener barna kan gå i barnehagen.

– Så lenge allmenntilstanden er bra kan de gå i barnehagen, til tross for at de har blemmer og er smittsomme. Det er hygienetiltakene i barnehagen som er det viktigste, minner han om.

Ingen kur

Munn-, hånd- og fotsyke går over av seg selv og det finnes verken behandling eller vaksine mot sykdommen.

– Dette er en virustype som gir utbrudd i barnehager på sommeren og tidlig høst. Voksne kan også bli smittet, men det er spesielt barn som er utsatt for å få dette, forteller Øvrejord.

Ifølge Norsk helseinformatikk kan MHF-syken opptre som mindre epidemier.

Spiseproblemer

Øvrejord har ikke fått oversikt over hvor mange barnehager som har fått utbrudd av  munn-, hånd- og fotsyke, men Altaposten kjenner til at dette gjelder flere.

Eksempelvis har både Breidablikk, Saga og Oterfaret barnehage barn som har eller har hatt symptomer.

– Vi har noen barn som er smittet, ja, og det er veldig smittsomt, bekrefter styrer Anne-Lill Pedersen i Oterfaret barnehage.

– Hos oss er det allmenntilstanden som avgjør hvorvidt barnet bør være i barnehage eller ikke. Mange barn har for eksempel problemer med å spise, forteller Pedersen.