Helga Pedersen (Ap) og Johnny Ingebrigtsen (SV) kunne fredag formiddag slippe en kontrollert budsjettlekkasje på det nye universitetet i Alta, noen dager før valgurnene forsegles.

I neste års statsbudsjett foreslår nemlig de rødgrønne minst 20 studieplasser, et samarbeid mellom det arktiske universitet og Høgskolen i Narvik. I mange år har miljøet i Narvik bygget opp et populært forkurs i Alta, så regjeringen mener det er helt avgjørende å dra veksler på disse erfaringene.

– Jeg er veldig fornøyd med at dette innarbeides i budsjettet. Det betyr ekstremt mye for både Alta og Finnmark, sier Helga Pedersen. Etter lang tid med fusjonsskepsis, blir hun nå mer og mer overbevist om at kompaniskapet mellom Universitetet i Tromsø og Høgskolen i Alta.

– Det var riktig og viktig at det ble stilt krav til prosessen. Det må også være slik at vi i Finnmark følger saken videre, men jeg har stor tillit til at miljøet i Tromsø ønsker det beste for Finnmark, sier Helga.

I budsjettforslaget ligger det inne seks plasser for 5. og 6. året på medisinstudiet i Finnmark. Disse kommer i Alta, Hammerfest og Karasjok, mens Kirkenes foreløpig ikke føler seg klare.