I vår var det kun to søkere som ønsket å ta vg2-kurset i akvakultur på Nordkapp videregående skole. Det var for lite og dermed ble skoletilbudet lagt ned.

Skolen opplevde heller intet søkerrush til vg1-kurset i naturbruk, som retter seg mot praktiske yrker innen havbruk, fiske, fangst og landbruk, og klarte så vidt å fylle opp de 15 plassene.

Og Håkon Volden i Grieg seafood skulle gjerne sett at interessen var større.

– Det er en sterk vekst i havbruksnæringa, men for å få til den veksten trenger vi kompetent ungdom, understreker Volden.

Der det skjer

Han påpeker at oppdrettsnæringa er i utvikling, og hvor man før trengte produksjonsarbeidere, har man nå behov for funksjonærer og kontrollører.

– Vi skal blant annet kunne IT, biologi og ernæring. Og dette trenger man teoretisk utdanning i, påpeker direktøren.

TILBYR HJELP: Regiondirektør Håkon Volden i Grieg Seafood forteller at de står klare til å stenge ned egen produksjon for å hjelpe sine naboer NRS.

Håkon Volden (Arkivfoto)

Volden etterlyser nå en plan B fra fylket.

– Jeg mener man må basere utdanninga på ungdommens premisser og legge utdanninga hvor ungdommen ønsker å være.

– Mener du da Alta?

– Jeg mener på et generelt grunnlag at vi må legge utdannelsen hvor det er næringsaktivitet. Også fordi ungdommen skal hospitere hos bedriftene.

Vil være på banen

Volden påpeker at Finnmark i dag er avhengig av å hente kompetanse fra sør i landet, og mener det er på tide at fylket tar utdanningen seriøst. Og også Grieg seafood vil være med på å løfte kunnskapen.

– Vi som aktører må være mer på banen og vise frem hva vi har å tilby. Dette er en flott, innovativ næring med mange utfordringer. Du kjeder deg ikke en dag, reklamerer Volden.

Oppfordrer til direkte samarbeid

Fylkesråd for kompetanse, Lisbeth Isaksen, forstår oppdrettsnæringens bekymring og mener bedriftene selv kan initiere for tilrettelegging.

– Forrige skoleår var jeg i et møte med Grieg seafood. Da ba jeg Grieg om å ta direkte kontakt med Nordkapp for å se om det gikk an å lage et tilbud som baserte seg på fjernundervisning, forteller Isaksen.

Tror ikke lokaliseringen har noe å si

Altaposten har vært i kontakt med Nordkapp fagskole og videregående skole, men avdelingslederen for fiskeri- og maritim utdanning har ikke hørt noe om Isaksens konkrete forslag.

– Men det har vært snakk om hvordan vi kan bistå ufaglærte i oppdrettsnæringa til å ta fagbrev, forteller Sturla Nilsen.

I dag er det 14 elever på vg1-kurset i naturbruk, mens bare ni elever går andreåret i fiske og fangst.

– Jeg deler næringas bekymring, understreker Nilsen, som likevel ikke tror plasseringen i Honningsvåg har noe å si for søkertallene.

– Blant elevene våre er det mange borteboere. I tillegg tilbyr vi fjernundervisning i naturbruk i flere Losa-kommuner. Det betyr at en 16-åring i Havøysund kan ta førsteåret hjemme, men må så komme hit for å gå vg2, forklarer avdelingslederen.