Altaposten har hatt en dialog med andrekanidat Laila Davidsen fredag kveld, og hun er av den klare oppfatning av at lokalavisen er en sterk bidragsyter til å skape forvirring rundt partiets sykehusstandpunkt. Davidsen var på dette tidspunktet ikke kjent med innholdet i Altapostens oppslag lørdag. Her klargjør partiets  helsepolitiske talsmann Bent Høie  at det ikke vil komme noen utredning som skaper usikkerhet om at Hammerfest skal ha sykehus i framtiden. Høie nektet også å svare på hvorvidt han stiller seg bak garantien til Laila Davidsen har gitt om at Høyre, om partiet kommer i posisjon, skal medvirke til at det kommer en helhetlig konsekvensutredning av sykehusstrukturen der Alta er et lokaliseringsalternativ for sykehus i Vest-Finnmark.

Les saken: Sier nei til sykehus i Alta

Andrekandidat Laila Davidsen brøt med Høyres gruppe i kommunestyret som samlet stemte mot en helhetlig utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark der Alta skulle vurderes som lokaliseringsalternativ for sykehus. Davidsen har i valgkampen ytterligere spisset sitt budskap, og gitt lovnader på vegne av Høyre som åpner for at det kan bli sykehus i Alta om en framtidig utredning skulle konkludere slik.

I en felles uttalelse fra toppkandidat Frank Bakke-Jensen og Høyres andrekandidat Laila Davidsen i Finnmark – som ble sendt Altaposten fredag etter deadline til lørdagsutgaven – heter det innledningsvis:

"Etter utallige henvendelser fra ulike Høyre-politkere til Altaposten om vårt ståsted angående fremtidig helsetjenester i Vest-Finnmark registrerer vi at lederartikkelen i tirsdagens avis i aller høyeste grad sår tvil om vår troverdighet. I en viktig valgkamp er det meget beklagelig."

Deretter går det fram at Høyre står fast på sin politikk, som presiseres på følgende måte:

"Høyre har aldri hatt som strategi å tale med to tunger. Laila Davidsens utspill angående en helhetlig utredning av fremtidens sykehusstruktur og helsetjenester er overhodet ikke sensasjonelt. Det er helt i tråd med hva Høyre har ønsket i flere år. Altapostens leder hevder også at Høyre har vært garantist forat dagens sykehusstruktur ligger fast - selv om Altaposten er godt kjent med Finnmark Høyres programformulering fra 2011: "Høyre vil kreve nødvendige og objektive utrednigner før helseinvesteringer, slik at dagens og fremtidens behov sikres på best mulig måte".

For Høyre er målet med helsepolitikken å levere gode helsetjenester så nær brukerne som mulig. Da må man starte med spørsmålet, hva kan man levere hvor?

I tillegg er det slik at investeringer av slike størrelser som investeringsplanen til Helse Nord beskriver krever helhetlige vurderinger. Helhet innebærer at man ser på mange faktorer. Regionen, geografi, eksisterende institusjoner, fagmiljø, fremskrevet vekst, utvikling av industriaktivitet, desentralisering av tjenester, økonomi osv, osv.

For Høyre er det viktig at innbyggerne i hele regionen er trygg på at de får et kvalitativt og faglig godt helsetilbud, hvor også samfunnsøkonomiske utredninger er gjort. Hvordan dette skal løses i fremtiden vil vi som politikere få beslutningsgrunnlag for etter en helhetlig utredning."

Uttalelsen er gjengitt i sin helhet og vil også bli tatt inn i sin helhet i papiravisen mandag.