– Er du helt sikker på at du har oppfattet Bent Høie korrekt? Signalene fra Høyre sentralt til meg er helt motsatt, og dette må jeg sjekke nærmere, sier andrekandidat på Høyres liste i Finnmark, Laila Davidsen.

Klar tale

Etter at Altaposten var i kontakt med Davidsen, ble vi ringt opp av Høie, som ville ha sitatsjekk. Altaposten oppfattet Høie som helt klar og tydelig på at sykehus i Alta ikke skal være en del av utredningen som skal finne sted, men dette ble avvist i samtale nummer to. Han vraket også det Altaposten siterte han på til fordel for langt mer vage formuleringer. Her er de:

– Jeg støtter fullt ut at det skal gjennomføres en helt ordinær utredning som kreves i forkant av denne type investeringer. Fra idefase til et anbefalt konsept. Det er først når det foreligger et anbefalt konsept at regjeringen tar stilling til investeringsplanene. Men en slik utredning skal ikke så tvil om at det fortsatt skal være sykehus i Hammerfest. Men det må også i utredningen tas hensyn til at det skal bygges ut sykehustjenester i Alta i samsvar med befolkningens behov, sier Høie.

Skal bygges i Hammerfest

Det skapte stor overraskelse i Finnmark da andrekandidaten og ordføreren i Alta gikk ut og bekreftet at Høyre vil medvirke til en utredning av sykehusstrukturen i Vest-Finnmark, hvor Alta skal være et av lokaliseringsalternativene for sykehus. Toppkandidat Frank Bakke-Jensen sa til Altaposten at han ikke har noen problemer med lovnadene Davidsen hadde gitt, men var langt mer vag i hva Høyre egentlig vil utrede.

Fra ulike politiske partier ble garantien fra Davidsen og Bakke-Jensen pekt ut som valgsminke, og et forsøk på å hente velgerstøtte på uredelig vis.

– Vi har vist hva Høyre står for, og det er ærlig gjort av Bent Høie å bekrefte det, selv om vi gjerne skulle sett at han hadde sagt noe annet. For de som vil ha sykehus i Alta er Høyre uspiselig, konkluderer SVs Tommy Berg.

Ut over det Høie er sitert på, nekter han å svare på om Davidsen har Høyre sentralt i ryggen for sine valgløfter i syklehussaken. Høie ble flere ganger i intervjurundene spurt om han kunne bekrefte garantien fra Laila Davidsen om at Høyre skulle medvirke til en utredning av sykehusstrukturen der lokalisering av sykehus i Alta var et av alternativene. Dette vil ikke partiets helsepolitiske svare på.

fgdfg

- Vær ærlig, Frank

Sykehuslista og Raymond Londal ber Frank Bakke-Jensen beklage overfor velgerne i Alta.

– Alle vi som kjenner standpunktet til Erna Solberg, Bent Høie og Frank Bakke-Jensen er ikke overrasket over avklaringen som kommer fra partiets helsepolitiske talsmann. Høyre har aldri åpnet for å utrede sykehus i Alta, og det vet Frank veldig godt, sier Raymond Londal.

Bør beklage

Han berømmer Bent Høie for å være tydelig, ærlig og også redelig overfor velgerne i Alta. Samtidig ber han Frank Bakke-Jensen beklage forsøket på å føre velgerne bak lyset med doble signaler.

– Han må gjerne fortsette å snakke om å slå opp åpne dører, men Frank har aldri gitt klare svar når han har blitt spurt om han vil ha en utredning som inkluderer et alternativ med sykehus i Alta, sier Londal.

Meldte seg ut

Selv forteller Londal at han tok konsekvensen av at sykehussaken var så viktig for han at Høyres standpunkt ikke var forenlig med å bli i partiet. Nå anbefaler han velgerne med sykehus som viktig sak å stemme Frp, Venstre eller Kystpartiet om de føler seg hjemme der. Sykehuslista ønsker han først og fremst skal være for de som ikke finner å kunne stemme på de tradisjonelle partiene, men som mener at sykehus i Alta er viktig.