Det kommer fram i en dialog på Faceboook mellom Høyres 2. kandidat i Finnmark og toppkandidaten på sykehuslista, Raymond Londal. Davidsen skriver blant annet:

«Dersom vi ikke får på plass et godt kommunikasjonsnett mellom Alta og Hammerfest er det ingen vits å utrede noe. Da skal et fullstendig tilbud bygges opp i Alta uten at konsekvensen for eksisterende tilbud i Hammerfest utredes».

Klar tale

Da saken om utredning var til behandling i kommunestyret før sommerferien stemte Høyres gruppe mot et forslag om at Alta kommune skulle få igangsatt en uavhengig, objektiv og faglig utredning av sykehusstrukturen. Ordfører Laila Davidsen brøt imidlertid med resten av Høyres gruppe og stemte med sine samarbeidspartnere Venstre, Kystpartiet og Frp.

På FB-dialogen er Raymond Londal kritisk til om at Laila Davidsen taler for partiet Høyre når hun garanterer en uavhengig utredning med flere alternative lokaliseringsalternativ. Underforstått at Høyre som parti vil støtte at det blir utredet  sykehus å lokalisere sykehuset i Vest-Finnmark i Alta som alternativ til Hammerfest.

Davidsen bekrefter imidlertid overfor Londal at den utredningen Høyre går inn for vil ha både Hammerfest og Alta som alternativ sykehuslokalisering. Unntaket er dersom det ikke kommer på plass en ekspressrute mellom Alta og Hammerfest. Da vil Davidsen ha fullt sykehus i Alta uten at konsekvensene for Hammerfest utredes.

Soloutspill?

Toppkandidaten på sykehuslista sier til Altaposten at han er meget godt fornøyd med det Davidsen nå står for. Han håper at hun nå kan få Høyre-topp Frank Bakke-Jensen og helsepolitisk talsmann Bent Høie til å støtte utspillet.

– Veldig bra av Laila. Det kan ødelegge mye for mine og sykehuslistas muligheter til å gjøre et godt valg, men det lever vi godt med dersom vi virkelig får sykehusutredningen vi har kjempet for. Da får vi også innfridd målet om sykehus i Alta, forklarer Londal.

Får støtte

Toppkandidat Frank Bakke-Jensen avviser at Høyre har vært uklar rundt spørsmålet om sykehusutredning, og om de allerede har bestemt seg for å bygge nytt sykehus i Hammerfest.

– Raymond Londal og Altaposten forsøker å slå opp åpne dører. Dette har jeg avklart tidligere, til og med flere ganger. For Høyre er målet med helsepolitikken å levere gode helsetjenester så nær brukerne som mulig. Da må man starte med spørsmålet, hva kan man levere hvor? I tillegg er det slik at investeringer av slike størrelser som investeringsplanen til Helse Nord beskriver krever helhetlige vurderinger. Helhet innebærer at man ser på mange faktorer. Regionen, geografi, eksisterende institusjoner, fagmiljø, fremskrevet vekst, utvikling av industriaktivitet, desentralisering av tjenester, økonomi med mere.

– Så du har ingen problemer med det Laila har uttalt på FB?

– Nei, vi kan diskutere formuleringer her, men Høyre ønsker en utredning hvor det må utredes flere alternativer for hvor og hvordan ulike sykehustjenester skal leveres.