Den forrige gynekologen i Alta, Sigfus Orri Bollason, måtte skrive under på en avtale om at han ikke skulle ta seg av gravide etter 1. trimester (12 uker), selv om han hadde kompetanse til det. Den nye gynekologen i Alta er nå på plass. Susanne Ursula Woerner startet i jobben 1. juni.

– Jeg har ingen begrensning om å ikke følge opp gravide etter 1. trimester, men kompliserte graviditeter vil være mest naturlig å følge opp på sykehus, sier Woerner til Altaposten.

Hun har jobbet i Ålesund siden 1998, og har svært god kompetanse på området etter 15 år i arbeid i Norge, så hun kan ta seg av de alle fleste pasienter.

– Teoretisk kan jeg følge opp alle pasienter her i Alta, men utstyr vil begrense dette noe. Men, foreløpig har jeg ikke fått noe skriftlig fra Helse Finnmark, så det er litt vanskelig å svare på hvordan dette blir, sier hun.

Ingen begrensninger

Helse Nord krever ikke at hun holder seg unna behandling av noen pasientgrupper.

– Per nå foreligger det ingen begrensninger på gynekologen som er privatpraktiserende i Alta. Vi har samme avtale med alle våre 90 spesialister, sier Anne May Knutsen, kommunikasjonsrådgiver i Helse Nord, til Altaposten.

Hun bekrefter at Helse Nord ikke kommer til å pålegge gynekologen noen hindringer i sitt arbeid.

Det er imidlertid mulig at Helse Finnmark vil forsøke å gjøre dette, ettersom de tidligere har ønsket en slik løsning.

– Dette skal avklares i en kontrakt mellom gynekologen og Helse Finnmark. Dette blir en tilleggsavtale, som er på Helse Finnmark-nivå. I enkelte tilfeller inngås det avtale mellom sykehuset og de privatpraktiserende spesialistene, i tilfeller det er nødvendig, sier Knutsen.

Gjøres direkte med gynekolog

Helse Nord er ikke med i noen prosess rundt denne avtalen, som skal inngås direkte mellom spesialisten og Helse Finnmark.

Alta kommune er heller ikke informert om prosessen.

– Vi er ikke med i den prosessen, så vi kjenner ikke til hva som skjer der. Dette er en sak mellom Helse Finnmark og spesialisten, sier kommuneoverlege Frode Øvrejord til Altaposten.

Fulle avtalebøker

Woerner har funnet seg godt til rette i Alta, og trives godt. Arbeid er det nok av.

– Det er nok å gjøre. Tilbakemeldingene jeg har fått, er at mange er veldig glad for at en fast gynekolog er på plass, og mange sier også de er glade for at det er en kvinnelig gynekolog. Man kan prate med pasientene på en litt annen måte da, sier hun.

Skjønner krav om sykehus

Woerner har fått med seg debatten om sykehus i Alta.

– Jeg har jo sett at det er ønske om sykehus. Man må tenke for fremtida. Alta er jo en by som vokser, og helsetilbudet må vokse tilsvarende. Det er viktig at man utvider tilbudet fremfor å ta vekk, sier hun.

Gynekologen har pasienter fra blant annet Kautokeino. For dem er det langt til sykehus.

– Avstandene her oppe er lange. For dem som kommer fra Kautokeino er det først to timer til gynekolog i Alta, og så to timer derfra til Hammerfest. Det er ingen tvil om at folk er glade for at tilbudet er på plass igjen, sier Woerner, som påpeker at avstandene fra Hammerfest til Alta nesten er for lang til å ambulere.

– Det går mange timer i kjøring, og om vinteren er værforholdene slik at veien kan være stengt, så det er ikke alltid noen god løsning, konstaterer hun.