– Vi har ikke sett så stor oppgang av laks i elevene her på 100 år. Trolig er de nye reglene for beskatningen av laks i sjøen årsaken bak fremgangen, sier Åke Forssén i Vattenfall, tilsvarende NVE i Norge, til Radio Alta.

Laks på 30 kilo

Laks helt opp mot 30 kilo, mange over 20 kilo, strømmer nå opp i blant annet i Umeälven og Vindelälven.

– Over 10.000 laks passerer laksetrappa, riktignok inkludert noen sjøørreter, går opp trappa. Gjennomsnittsvekta på laksen ligger på mellom 6,3 og 6,8 kilo.

– På midten av 80-tallet gikk bare rundt 300 laks opp i Vindelälven. Nå fisker vi dette antallet på bare en dag. Utviklingen har vært fantastisk og spesielt i Vindelälven og Torneälven har det vært mye laks i år, slår Forssén fast.

Stopp på 30.000

Han mener reguleringen av sjølaksefisket, der det skal rapporteres inn fangster daglig og hvor det er stopp når det er tatt 30.000 fisk, har gitt positive resultater.

– Dette fisket nådde 30.000 fisk allerede mandag denne uka. Da var det stopp og fisken har siden hatt fritt leide opp i elvene.

– Bare innefor en radius på seks mil rundt Umeå ligger det seks gode lakseelver hvor det nå er godt fiske, forteller Åke.

– Jeg tror ikke svenskene helt har fått med seg den fantastiske fremgangen i svenske elver, for mange svensker reiser fortsatt til Norge og andre land hvor det tradisjonelt har vært godt fiske etter laks. For å si det slik så er det god plass til nordmenn her. Det koster bare 600-700 kroner for et sesongkort, frister han.