Mjøen ble av politimesteren i Vest-Finnmark ilagt et forelegg på 7.000 kroner for å ha forfalsket en offentlig protokoll.

Redaktøren nekter å godta forelegget.

Vil ikke kommentere

Grunnlaget for saken er at Mjøen ifølge politiet skal ha undertegnet for sin kone på et fullmaktskjema for samtykke til utstedelse av pass til deres datter, som da var 16 år. Hans kone har overfor politiet tatt fullt ansvar for signaturen, uten at det får påtalemyndigheten til å se annerledes på saken.

– På det nåværende tidspunkt har ingen kommentar til saken, med unntak av at jeg forventer samme behandling fra politi og påtalemyndighet som enhver annen borger, sier Mjøen.

Som offentlig person er han imidlertid forberedt på at saken får oppmerksomhet, men den belastningen er han villig til å ta.

– Tror du saken kan ha noen sammenheng med at du tidligere har laget kritiske saker på politiets arbeid i ditt journalistiske virke?

– Det er et faktum at ledelsen ved politidistriktet i flere tilfeller har reagert både på lederartikler og saker jeg har ført i pennen for Altaposten. Reaksjonene har jeg oppfattet som mindre profesjonelle, og de har føltes direkte ubehagelige. Hvorvidt det er en sammenheng overlater jeg til andre å vurdere. Utover det har jeg ingen kommentar, svarer Mjøen.

– Ser alvorlig på dette

Politimester Torbjørn Aas i Vest-Finnmark politidistrikt sier til Altaposten at dokumentfalsk er noe politiet ser alvorlig på.

– Helt generelt er dokumentfalsk et alvorlig forhold. Så blir det i denne saken opp til domstolen om de vurderer det like alvorlig som påtalemyndigheten, svarer Aas.

 – Mjøen sier han har hatt en del kritiske saker om Vest-Finnmark politidistrikt, har det spilt inn i denne saken?

– Vest-Finnmark politidistrikt har ingen problemer med redelig og kritisk journalistikk rettet mot politiet, heller ikke om den skulle fremmes av Altaposten og Jarle Mjøen. Det er mulig at det i Mjøens selvbilde er slik at politiet skulle la seg påvirke av hans skriverier, men det er altså helt uten rot i virkeligheten. Vest-Finnmark politidistrikt har et gjensidig uproblematisk og avklart forhold til Altaposten, og jeg forutsetter at det vil bli slik også i fremtiden, svarer politimesteren.

Politimester Torbjørn Aas

KJØRER SAK: Politimester i Vest-Finnmark politidistrikt, Torbjørn Aas, tilbakeviser at rettsprosessen har sammenheng med Jarle Mjøens kritiske journalistikk.

Saken skal opp i retten i august.

– Som i andre saker, skal domstolen dømme. Det blir opp til dem å ta stilling til bevisene i saken, sier Aas.

Integritet og tillit

Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund i Altaposten har forståelse for at Mjøen velger å stå rakrygget i retten i denne saken.

– Mjøen har stor integritet og lever av tillit. Da er det umulig å godta denne type påstander fra politiet, sier Lund.

Han vil ikke prosedere i en sak som skal opp til rettslig behandling, men som arbeidsgiver har Lund vært informert om framdriften i saken.

– Jarle er involvert i mange kontroversielle saker som journalist og har vært ute en vinterdag før, men mitt inntrykk er at dette har vært en krevende prosess og en stor belastning for Jarle og hans familie.

– Tror du rettsforfølgelsen har sammenheng med Mjøens arbeid som kritisk journalist?

– I tilfelle ville det vært en ekstremt alvorlig sak for oss som mediehus. Jeg er forundret over politiets tids- og ressursbruk i saken, men har ikke noe grunnlag for å hevde at prosessen skyldes Mjøens journalistiske virksomhet.

– Hva synes du om at politimesteren mener det kan være Mjøens selvbilde som tilsier en kobling mellom Altapostens skriverier og rettssaken?

– Det synes jeg er en flåsete, lite profesjonell og unødvendig kommentar fra politimesteren, sier Lund.