Gytelaksen skal fredes av kongefølget i år. Det var konklusjonen da Altaposten møtte følget ved Altaelvas bredder tirsdag ettermiddag.

– Vi har bestemt at all rognfisk skal settes tilbake. Det er til det beste for elva. Det gikk noen rykter om at det var litt dårligere stelt i Altaelva i år enn tidligere, sier kongens jakt- og fiskevenn, Morten Werring.

Til laksens beste

Det var ingen tvil om at Kong Harald hadde gledet seg veldig til gjensynet med Alta og Altaelva. Kongen smilte fra han steg ut av bildøra på elvekanten i Bollo til han suste av gårde med elvebåten mot Mikkeli med Hans Ulrik Wisløff som skipper.

Werring håper det skal bli fisk på kongefølget, som vanlig.

– Vi har brukt å fiske godt. Målet er å lande en fisk hver. Men vi er også påpasselig med å ta hensyn til laksen. Slik det har vært i år med mindre gytefisk enn vanlig, må vi ta ekstra hensyn, sier han.

RØKELAKS TIL JUL: Kongens fiskekompis Rune Werring (t.v) sier Alta-laksen står på det kongelige frokostbord i jula. Her sammen med med staker Hasse Kjeldsberg og ALI-sjef Ivar Leinan.

RØKELAKS TIL JUL: Kongens fiskekompis Rune Werring (t.v) sier Alta-laksen står på det kongelige frokostbord i jula. Her sammen med med staker Hasse Kjeldsberg og ALI-sjef Ivar Leinan. (Foto: Rune Østlyngen)

– Er det slik at Kongen alltid fisker først når fisket starter?

– Han fisker først hvis han vil. Det varierer litt. Vi er alltid to i båten, så det varierer litt, påpeker Hans majestets kamerat.

Altalaks på slottet

Kong Harald har alltid fått mye ros for sin hverdagslige og jordnære væremåte sammen med båtfolket under fiske i Altaelva. Første møte ved elvekanten med stakerne Tor Kjetil Wisløff, broren Hans Ulrik, Svein Ole Arnesen, Tormod Leinan og styreleder i ALI,  Hans Kristian Kjeldsberg, var som med gamle venner. Sjåfør for Kongen og livvaktene er daglig leder i ALI, Ivar Leinan.

– Det er en fornøyelse å være på tur med Kongen. Han er en svært god venn og en flott turkamerat. Vi har det veldig hyggelig sammen, påpeker Werring.

– Det var i Mikkeli Kongen fikk sin største laks til nå. Jeg husker Tor Kjetil og Hans Ulrik var med. Ute på plass hugg en stor laks fast og det gikk rundt en halvtime før den var landet. Jeg tror den var 16 eller 18 kilo. En skikkelig flott fisk, minnes han.

– I Alta er det vanlig å spare et godt stykke røykalaks til julepålegg. Er det Alta-laks på bordet på slottet i jula?

– Ja, det kan du tro. Vi tar alltid en laks til røking. Og kongefamilien tar det faktisk frem i jula, bekrefter Werring, før han hopper i båten og setter kursen mot Mikkeli.