Folk setter fra seg kattene sine på vilkårlige steder, og drar på ferie med god samvittighet.

Marion Olsen tok til seg sin første fosterhjemskatt for over syv år siden, og siden har Olsen arbeidet som frivillig hos Dyrebeskyttelsen Finnmark.

– Som dyrevenn er det utrolig givende å holde på med dette, men jeg skulle så inderlig ønske at jeg kunne gjort mer. Jeg synes synd på alle kattene som ikke har et hjem, men det verste er de som bare setter ut katta si, drar på ferie og håper at den er i livet når de kommer hjem. Slike folk burde tenke seg om mer enn to ganger før de tar til seg en katt, forteller Olsen.

Etterlyser dyrepoliti

Olsen er ikke i tvil om hva som må til får å få bukt med problemet. Hun etterlyser dyrepoliti i Norge, og er helt sikker på at de hadde hatt mer en nok å gjøre. Likevel vil hun ikke skjære alle over en kam.

– Jeg tror egentlig at det alltid har vært sånn. Mange vil ha kjæledyr, men ingen vil betale for det. Det å betale 150 kroner døgnet på et kattehotell er uhørt i manges ører, og det skjønner jeg ikke. Det koster å ha katt, sånn er det bare. Vil man ikke betale for det, skal man heller ikke skaffe seg en. Men du må også få med at veldig mange er gode dyrevenner og tar godt vare på kattene sine.

Forlatt på gata

De aller fleste kattene som dyrebeskyttelsen får inn, har store problemer med tennene sine. Katten Snella hadde en gigantisk kul under haka, fordi den aldri hadde vært hos dyrlegen. Et annet eksempel er fem søte kattunger som ble funnet forlatt i veikanten i ei bygd i Finnmark. De hadde kun kattemoren til å beskytte seg.

– Folk tenker ikke over at de må ta katta til dyrlegen for å slipe bort tannstein, men det er utrolig viktig for trivselen til katta. I dag betales det i dyre dommer for en hund, men katta er det ingen som vil betale for. Ingen fortjener å bo slik som de gjør her hos oss, i bur og i en luftegård. Men det er mye bedre enn at de bor alene på gata eller i skogen, for kattene klarer ikke å ta vare på seg selv over lengre tid.

Vil gjerne ha tips

Dyrebeskyttelsen har for tiden 14 katter inne. Flere av dem er klare til å dra ut i fosterhjem, men veldig få melder seg. Olsen legger ikke skjul på at det er et problem.

– Vi betaler for både mat og stell, mens fosterhjemmet kun trenger å gi katta omsorg og kjærlighet. Hvis noen ønsker å bli fosterhjem, overta en katt permanent eller har tips om katter som ikke har det bra, kan de nå oss på telefonnummer 984 475 92, sier Olsen.

Sure miner

– Det er en god del som ringer inn og spør om vi kan passe katta deres mens de er på ferie, men det kan vi altså ikke. Dette er ikke noe hotell, men heller en nødinstitusjon, slår hun fast.

Dyrebeskyttelsens lokaler mangler forøvrig innlagt vann, luftegården er veldig liten og alt arbeidet som blir lagt ned er ulønnet.

– Det stemmer, vi som jobber her gjør dette gratis. Vi får verken lønn eller gått på toalett mens vi er her, så det er klart vi ønsker oss et nytt hus. Kattene fortjener mere boltreplass, avslutter kattepasseren.