– I senere tid har vi sett at folketallet i Máze, som vi før pleide å skryte på oss var 300, nå bare synker. Så nå skryter vi på oss 250, enda det egentlig er under 200 pr. dags dato. I den anledning har Máze bygdelag, i samarbeid med Ove’s Varesenter, besluttet å gjøre noe med det, skriver bygdelaget i en pressemelding.

Betaler bleier

Nå kjøres en storstilt kampanje for å stoppe fraflyttingen.

– Jeg betaler et helt års forbruk av bleier til den første fra Maze som føder og bor her det påfølgende året. Æhh, jeg slenger på ett års forbruk med barnemat også, sier den spontane butikkeieren Hætta til Altaposten.

Bort med kondomene!

Hætta hevder han nærmest ikke har solgt ett eneste glass barnemat på tre-fire år.

– Folketallet bare faller. I sin tid bodde det 450 mennesker i Maze, nå er tallet nede i rundt 200. Noe må gjøres og sammen med bygdelaget har vi bestemt oss for en aksjon for å snu trenden. Vi må få folk tilbake, slik at ikke bygda dør ut, sier Ove og ler som bare han kan, midt oppi nedgangstiden.

– Jeg vurderer å fjerne kondomene fra butikkhylla. Men jeg vet ikke om jeg tør helt. Det er jo ikke alle som vil bli gravide, humrer han igjen.

Tror det er mulig

Med bare omkring 35 barn på skolen og ytterligere åtte-ti i barnehagen, er bygdas fremtid for alvor i fare.

– Vi har sett det en stund, ja. Det er jo positivt at ungdommen flytter og får seg en utdannelse. Men vi må få dem tilbake igjen og her ligger utfordringen, sier Tore Turi.

Og for å få folk tilbake trengs vekst og muligheter. Og arbeidsplasser.

– Vi vet at det ligger en del planer for nye etableringer. Store prosjekter til mange titalls millioner kroner. Vi håper de blir realisert og bringer både flere turister og folk som vil bosette seg til bygda, påpeker Turi.

TAR SATS! Handelsmann Ove Hætta (t.v) og Tore Turi i Maze bygdelag premierer økt folketall med bleier.

TAR SATS! Handelsmann Ove Hætta (t.v) og Tore Turi i Maze bygdelag premierer økt folketall med bleier.

Ove bekrefter at han satser tungt for å bedre mulighetene for økt handel i Oves varesenter. En landhandel som inneholder alt fra kolonialvarer til fiskeutstyr og verktøy.

– Ja, jeg pusser opp og bygger jeg rullestolrampe slik at damene lettere kan trille barnevognene inn her, sier han og ler igjen.

Og hvor mye premien med bleier og barnemat vil koste, bare ler han bort.

– Nei, det vet jeg ikke. Du får spørre ei dame hvor bleier og barnemat det går. Men noen tusenlapper går det. Skal man drive handel må man nesten satse litt for å få kunder, slår han fast.

Flere bein

Både Turi og handelmann Ove innser at bygde trenger noe mer enn det som tilbys i dag.

Idretten er jo borte. Det er ingenting som skjer verken innenfor fotballen eller innebandyen, der hvor aktiviteten lå for noen år siden, sier de og utfordrer med det interesserte til å dra i gang aktivitet igjen.

Og kanskje kan noen gratis bleiepakker være starten for en snuoperasjon for Maze, bygda som i sin tid skulle ligget under vann, men som overlevde også kraftverkspøkelset.