Etter ti dager behandlingstid, flere møter hvor blant annet rådmann og ordfører har vært involvert, «frikjenner» kommuneadvokat Torbjørn Saggau Holm i Alta Laila Davidsen for brudd på kommunens etiske reglement.

- Jeg legger ikke skjul på at dette er en ”touchy” sak. Derfor har vi valgt å behandle de spørsmål Altaposten har reist spesielt grundig, sier rådmann Bjørn-Atle Hansen til Altaposten.

Glad for konklusjonen

Ordfører Laila Davidsen sier til Altaposten at hun ikke har forsøkt å påvirke kommuneadvokatens konklusjon.

- For meg føles det veldig bra at den juridiske behandlingen nå viser at jeg ikke har brutt det etiske regelverket, og at jeg heller ikke er inhabil. Samtidig registrerer jeg at andre har trukket en annen konklusjon, klargjør ordføreren.

Hun vil ikke ta noe initiativ til å legge fram gratisturen for politisk behandling, og håper at den juridiske avklaringen kan bidra til å legge saken død.

Gratistur

Bakgrunnen er at hun i fjor sommer lot seg påspandere tur Paris og innspurten av Tour de France. Reisen ble betalt av Arctic Race og Norway, arrangøren av det kommende sykkelrittet i Nord-Norge som har hentet inn 60 millioner kr i støtte og garantier. I etterkant av Tour de France-opplevelsen var Laila Davidsen sentral i den politiske behandlingen da Alta kommune støttet arrangementet med 150.000 kr i garanti.

Davidsen var ikke alene på turen til Paris, men hadde følge med Harstad-ordfører Marianne Bremnes (Ap) og Tromsø-ordfører Jens Johan Hjort (H). I en skriftlig redegjørelse til Altaposten har de tre ordførerne slått fast at Davidsen i etterkant av turen har gjort et betydelig arbeid med å få åpnet pengesekken hos ulike miljø i Finnmark.

Ikke inhabil

Til tross for at Alta-ordføreren har fungert som ambassadør for Arctic Race of Norway i, svarer kommuneadvokaten nei på spørsmålet om hun var inhabil da garantivedtaket ble gjort av formannskapet i Alta.

«Det nevnes i den forbindelse at saksfremlegget var fremmet av administrasjonen og at det ikke foreligger opplysninger om at ordføreren var initiativtaker på noen måte for at det skulle stilles noen garanti. Under enhver omstendighet er det klart at ordførerens stemme ikke var avgjørende for vedtakets utfall,» skriver kommuneadvokaten i sitt notat.

Saggau Holm viser til at Davidsen var på oppdrag for Alta kommune, og at Tour de France hadde relevans til det kommende rittet Arctic Race of Norway. I sitt notat hevder han også å ha fått opplysninger om at det var offentlig kjent i forkant av turen at Arctic Race og Norway skulle dekke kostnadene.

Ikke ferie

Kommuneadvokaten diskuterer i sitt notat om Paris-turen må kunne oppfattes som «ferietur».

«Selv om reisen til Frankrike og Paris inneholdt et sosialt element, så er det likevel klart at reisens formål hadde en saklig og relevant tilknytning til et liknende arrangement som ville komme landsdelen og de angjeldende kommunene til gode. Ordførerne reiste dermed som ”ambassadører” for sine hjemkommuner og ved slike reiser må det aksepteres et visst innhold av rene sosiale elementer; for eksempel fellesmiddager for kursdeltakerne

Etisk forsvarlig

Transparancy International og en rekke andre som har uttalt seg i saken har konkludert med at kommunens etiske reglement er brutt. Kommuneadvokaten trekker stikk motsatt konklusjon.

«Når en arrangør eller en leverandør dekker reise- og oppholdsutgifter for en ansatt eller folkevalgt, og kommunen senere tilgodeser den samme leverandøren, vil det for omverden imidlertid kunne settes spørsmålstegn ved om reise- og oppholdsutgiftene var ment for å kunne påvirke saksbehandlingen.

Ved at det i de etiske retningslinjene er påpekt at dette er ”hovedregelen”, så må det unntaksvis kunne åpnes for at en arrangør eller leverandør kan dekke reise- og oppholdsutgifter - uten at dette vil medføre er brudd på de etiske retningslinjene. Det må her foretas en konkret vurdering i hvert enkelt tilfelle,” heter det i vurderingene som kommuneadvokat Torbjørn Saggau Holm har gjort.»

Les mer om kommunadvokatens notat og reaksjoner fra ulike hold  i mandagens papirutgave av Altaposten