• Kan brenne seg på rør

  • Mangler røykvarslere

  • Ingen tilsyn med lekeapparater på 18 år

Etter det ble utført tilsyn i april, ble det sendt inn ti forskjellige avviksmeldinger fra barnehagestyrer i Maze, Ellen Anne Gaup, til Kautokeino kommune.

Avviksrapportene, som Altaposten har fått tilgang til, avslører store feil og mangler i barnehagen som i dag huser rundt åtte barn fra 2-6 år, samt tre ansatte.

Blant annet er ikke kobbervannrøret sikret på en slik måte at barna ikke brenner seg hvis de skulle kommer borti røret.

Brannmangler

Og verst står det nok til med brannsikkerheten. Rømningsveien i barnehagen er ikke merket, i tillegg mangler røykvarslere og seriekobling. I avviksmeldingen er fristen for å fikse dette satt til 1. mai 2013.

Da Altaposten tar kontakt med Kautokeino kommune  21. mai, er skilt og seriekobling fremdeles ikke blitt rettet opp i, men enhetsleder Britt Ørnebakk lover at dette skal komme på plass samme dag.

– I tillegg skal vi også merke hvor stoppekranen ligger omgående, sier Ørnebakk etter Altaposten har videresendt henne alle ti avviksmeldingene.

Aldri radonmålt

Hvordan tilstanden er på uteområdet og lekeapparatene til barnehagen vites ikke. Her har ingen rutinemessige kontroller vært utført på 18 år.

– Det har ikke vært utført et slikt tilsyn så lenge jeg har jobbet her, skriver styrer Gaup i en av avviksmeldingene og opplyser at hun har vært ansatt i Maze barnehage siden 1995.

Avviksmeldingene røper også at det aldri har vært utført radonmålinger i det gamle barnehagebygget. I tillegg vites det ikke hvor hovedvannkranen står plassert etter at tilbygget kom i 2011. Det finnes ikke gatelys på parkeringsplassen til barnehagen/SFO og det mangler tilfredsstillende arbeidslys på et av rommene som brukes av SFO-barna. Barnehagen plages også av en oljeovn fra 2007. Denne soter mye, ifølge Gaup.

– Vi har hatt service på denne, men etter en stund er sotingen tilbake, forklarer hun.

Forrige tilsyn i høst

Enhetslederen for kultur og barnehager mener det er positivt at det utføres tilsyn og avvik registreres.

– Forrige gang det var tilsyn i Maze barnehage var i høst, så det er ikke lenge siden, påpeker Ørnebakk.

– Men noen av disse feilene er ikke oppstått nylig. Hvorfor er det ikke blitt foretatt en seriekobling av røykvarslerne, for eksempel?

– Flere av disse punktene skulle være utbedret på et tidligere tidspunkt, men jeg som enhetsleder, har ikke vært opplyst om disse før nå.

Vil ha felles utekontroll

Ørnebakk lover også at det vil bli målt radon i november eller desember, da dette må utføres vinterstid.

– Er Maze barnehage en trygg barnehage?

– Ja, den er trygg. Når det gjelder uteområdet, skal også de som jobber i barnehagen holde tilsyn med det som er synlig, for eksmpel lenkene på huska begynner å bli slitt eller om det er andre ting som kan være til fare for barna. Men når det gjelder skruer og fester og slikt trenger vi noen med kompentanse som for eksempel vaktmestere, oppsummerer Ørnebakk.

I dag er det vaktmestertjenesten som har hatt ansvaret for å kontrollere utelekene, men Kautokeino kommune prøver nå å få på plass en felles uteplasskontroll i alle kommunens barnehager.

– Men til vi får noen med spesiell kompentanse på slikt, må vi bruke kommunens vaktmestere.