– Det er vanskelig å si noe eksakt om antall som har rømt, men i forhold til gjenfangsttallene og basert på tidligere vitenskapelige studier, er det ikke usannsynlig at det er mistet mer enn de 10.000-15.000 som først ble anslått å ha rømt, hevder han.

For spe gjenfangst

Oppdrettsnæringa uttalte tidlig at maksimalt 1000-2000 fisk rømte.

– Det gikk nesten en uke før man kom i gang med det organiserte frie fisket, hvor garnfiske ble lovlig. Et fiske som kun pågikk i ei drøy uke og hvor deler av Altafjorden, blant annet på Russeluft og Rafsbotn-siden, ble skjermet. Et studie som Altaposten har omtalt, der vi gjorde forsøk med  å slippe oppdrettslaks, viste at fisken forflyttet seg i snitt 10 kilometer per døgn. Studier viser også at garnfiske kan være effektivt hvis det settes i gang umiddelbart. Det ble ikke gjort her. Jeg frykter at mesteparten av fisken har forsvunnet ut av fjorden, påpeker Rikardsen.

– Man kunne fisket godt i god tid før innsiget av gytelaks kommer inn i fjorden, mener han.

– Vi merker fisk i Altaelva nå og av 150 støinger vi har fått er bare fire tidligere rømt oppdrettsfisk. Det er bra, påpeker han.

Politiet skal finne synderen

Tirsdag leverte Fiskeridirektoratet region Finnmark inn anmeldelse av lakserømmingen til lensmannen i Alta.

– Det har skjedd en grov uaktsom handling et sted i denne saken. Derfor ber vi nå politiet finne synderen, sier Hermod Larsen i Fiskeridirektoratet.

Tror på løsning

Larsen føler seg sikker på at den skyldige blir funnet når politiet i Alta nå settes på saken.

– Vi har store forventninger til at det blir en avklaring. Mer kan vi ikke si om saken nå som politiet har overtatt den, kommenterer han.

Politiet i Alta er allerede godt i gang med etterforskningen.

– Vi har satt to betjenter fra reinpolitiet på denne saken og er nå i gang med å innhente dokumentasjon. Deretter tar vi en avgjørelse på om det skal settes inn ytterligere ressurser, forteller fungerende etterforskningleder ved Alta lensmannskontor, Svein Erling Mikalsen.

Normalt er det Økokrim som etterforsker slike saker. Om de blir involvert på et senere tidspunkt er ikke avklart.

Svært alvorlig

At rømmingen har funnet sted i en nasjonal laksefjord gjør at alvorlighetsgraden skjerpes.

– Vi ser svært alvorlig på saken, sier Mikalsen.

Han tror DNA-prøvene som er tatt vil kunne gi viktige svar.