Grieg seafood har startet egen etterforskning etter lakserømmingen. Mistenkt nummer èn; de selv!

– Det er uakseptabelt å ikke finne årsaken til rømmingen. Det er ubehagelig at laks rømmer både for oss i ledelsen og øvrige ansatte og dette skader omdømmet vårt. Derfor har vi satt ned en gruppe som skal komme til bunns i dette, sier administrerende direktør i Grieg seafood.

Sju-åtte tonn fanget

Fra Fiskeridirektoratet får Altaposten opplyst at det er registrert 1337 gjenfangede oppdrettslaks.

– Men vi vet at det ble tatt 200-300 laks før man kom i gang med registrering og utbetaling av dusør, så det totale tallet ligger nok på mellom 1500 og 1600 laks. Med en gjennomsnittlig vekt på rundt fem kilo per fisk, er den totale mengden laks som er tatt rundt sju-åtte tonn, forteller regiondirektør i Fiskeridirektoratet til Altaposten.

– Næringen skal ha ros for at de tok rømmingen på alvor og startet utbetaling av dusør raskt. Slik saken står nå, er dessverre flere aktører ubegrunnet mistenkt for å ha mistet fisk. Men det vil nok ta et par uker før resultatene fra DNA-analysene kommer. Om de ikke er helt 100 prosent presise, vil de i all fall raskt utelukke noen av aktørene og det er jo like viktig, påpeker Larsen.

Ikke mulig å ikke oppdage noe

Toppsjef Vike understreker at Grieg seafood ikke har startet noen heksejakt for å finne en skyldig ansatt som har gjort en feil som har ført til rømmingen.

– Nei, vi har startet en prosess for å se om det kan ha oppstått noe som gjør at vi straks kan endre prosedyrene våre slik at vi forhindrer at noe slikt skjer igjen. Om noen vet noe og vil fortelle det, skal de trygt kunne gjøre det. Og la det være nevnt først som sist; vi mistenker ingen andre enn oss selv i denne saken. Det er utgangspunktet for vår egen etterforskning, understreker Vike.

Og Larsen i Fiskeridirektoratet føler seg sikker på at laksen stammer fra en lokal aktør.

– Det er overveiende sannsynlig at fisken stammer fra ett av anleggene i Altafjorden. Den kan i teorien komme et helt annet sted i fra, men i og med at så mye fisk ble tatt på et så konsentrert område som i Kåfjord, så tyder det på at fisken har rømt et sted i nærheten, mener han.

Stolt over Altalaksen

Vike er smertelig klar over at konsernets merder ligger i en nasjonal laksefjord med alle de utfordringene dette medfører.

– Vi er like stolt over altalaksen og Altaelva som alle andre i Alta. Det gjør oss derfor ekstra skjerpet for å unngå slike uhell. Og foreløpig vet vi ikke om laksen kommer fra oss, men internt jobber vi ut fra det, fastslår Vike.

Han forteller at den interne etterforskningsgruppa skal se på alle muligheter og snakke med alle involverte ansatte for å tette alle eventualiteter.

– Vi slår oss ikke til ro med å ikke finne svar. Det har vært rømming også tidligere uten at årsaken eller aktør ble funnet. Det gir næringen et omdømmeproblem som vi selvsagt ikke ønsker. Rømming er det nestverste som kan skje oss. Bare arbeidsulykker er verre, slår Morten vike fast.

Uklart hva som har skjedd

Konserndirektøren innrømmer at han foreløpig ikke har noen god teori på hvordan fisken kan ha rømt.

– Alle merder ved alle anlegge er sjekket uten at hull eller rifter er funnet. Da gjenstår det ikke så mange muligheter, mener han. Henting av laks med brønnbåt kan være en av få muligheter.

– I utgangspunktet skal det ikke være mulig å unngå å oppdage dersom så mye fisk forsvinner under henting av slakteklar laks fra merdene, legger Vike til.