Finnmarkskommisjonens vurderinger av rettigheter i Nesseby kommune underbygger de konklusjonene som ble presentert for Stjernøya og Seiland. Det handler i stor grad om bruksrettigheter som har stor legitimitet i befolkningen.

Det betyr i praksis at reindriftsutøverne med sin sesongbetonte tilstedeværelse har alminnelig bruksrettigheter, men ikke historiske eierrettigheter verken i Nesseby eller på de to øyene ved utløpet av Altafjorden. Det er god grunn til å tro at dette prinsippet vil gjennomsyre de fleste vurderinger som kommer fra kommisjonen framover. Det representerer etter vår mening en sunn form for likestilling av innbyggernes rettigheter, og håpet er at vi slipper et forvaltningsmessig lappeteppe. Vi regner riktig nok med at utmarksdomstolen får flere av sakene i fanget etter hvert, men de juridiske begrunnelsene basert på hevd virker svært solide fra kommisjonens side.

Den store vinneren er så langt Finnmarkseiendommen (Fefo), det vi si fellesskapet og innbyggerne i Finnmark. Det betyr selvfølgelig ikke at de som har hevdvunnen rett til sine områder skal overkjøres. Om lag fem prosent av grunnen i Finnmark er allerede i privat eie, og Finnmarkskommisjonen har funnet mindre areal som kommer under samme kategori. Rettigheter basert på alders tids bruk respekteres i tråd med privat eiendomsrett, men det må nødvendig forutsette eksklusiv bruk. Vi tror de fleste i Finnmark oppfatter mesteparten av utmarka som fellesverdier.

Det er samtidig viktig at kommisjonen også denne gangen understreker at lokalbefolkningen har kollektive bruksrettigheter, slik også reindrifta har. Det handler om alt fra beiterettigheter til hogst, jakt og sanking. Dette er viktige kvaliteter ved å bo i Finnmark, og det skal være fullt mulig å forene disse ulike hensynene.

Skifesten

I morgen innledes skifesten på Kaiskuru skistadion. Selv om løpere som Finn Hågen Krogh og Snorri Einarsson ikke blir å se i løypene, håper vi altaværingene benytter anledningen til å se nærmere på idrettsutøvere på høyt nivå. Under et NM og et norgescuprenn får man se framtidens løpere i aksjon, slik vi fikk det under junior-NM i 1990 da Thomas Alsgaard feide gjennom løypene i rekordfart. Noen år senere ble det OL-gull. Fredag blir det også god underholdning når det arrangeres fartsfylte sprintøvelser.

Vi benytter anledningen til å rose idrettslagene som i fellesskap sørger for at Alta nok en gang er vertskap for nasjonale renn. Det krever masse forberedelser og kompetanse. For resten av lokalsamfunnet er det viktig å se hvilken betydning denne type arrangement har for pulsen og verdiskapingen i Nordlysbyen. Hotellene fylles opp og gjestene skal både spise og handle. Det er en viktig dimensjon å ha med seg når frivilligheten og dugnadsånden skal vedlikeholdes.