- Samiske saker faller inn under mitt ansvarsområde. Det var derfor gledelig for meg å oppleve at den samiske og den kvenske kulturen var representert i gudstjenesten, sa Aasrud da hun talte på kirkekaffeen. Overfor Altaposten sa statsråden at hun er betatt av kirkas utseende, både innvendig og utvendig.

- Det viktigste er likevel innholdet. Jeg håper dette blir en møteplass for folk også utenom gudstjenesten, der kirkerommet kan brukes til forskjellige uttrykk. Jeg liker begrepet kulturkirke, og jeg håper at det vil falle helt naturlig å gi det samiske og det kvenske plass i Nordlyskatedralen, sa Rigmor Aasrud.

Gjenreisningsarkitekt

I en fullsatt Finnmarkssal på Rica Hotel var det mange hilsningstaler. Byarkitekt Erik Lorange som var med på å planlegge og gjennomføre gjenreisningen av Alta, kom med muntre historiske glimt. Menigheter fra andre konfesjoner, herunder den katolske kirke, hilste også.

Som i gudstjenesten, var Kronprinsesse Mette-Marit i fokus for oppmerksomheten. Prinsessen ble tatt imot av blomsterpikene Eva Blomkvist og Christina Lyder. Naturligvis var det kronprinsesse Mette-Marit som fikk forsyne seg først av kakene som i all hovedsak var bakt av menighetsrådets medlemmer og andre frivillige medarbeidere.

Kulturdiskusjoner

Prost Olav Øygard kom i sin tale inn på at noen er bekymret for at Nordlyskatedralen vil kunne bli et lokale for mye ikke-kirkelig aktivitet.

- Vi kommer sikkert til å få en del diskusjoner, men jeg er egentlig ikke så bekymret, sa Øygard.

- Det som framføres i Nordlyskatedralen, og som skal kunne fungere i dette rommet, foran Kristus-skikkelsen, må enten være slik at det er sterkt knyttet til kristentroen, eller så må det være slik at det kan fortolkes inn i en kristen ramme. Rommet og symbolene i rommet formidler så sterkt et guddommelig nærvær at ikke-kirkelige uttrykk simpelthen ikke vil fungere, sa Øygard.