- Vi har en utrolig sprek dronning. Hun imponerte stort med godt humør og gode ferdigheter på scooteren, forteller Lisa Romsdal Kristensen, som var vertinne for Dronningen sammen med søster Lena og mamma Brita.

Dronningen ankom Alta med Widerøe sist fredag ettermiddag. Om kvelden sjekket hun inn på Jotka fjellstue.

- Ble du litt ”starstruck”?

- Ja, litt. Man får jo litt nerver.

- Ingen visste om det?

- Nei, vi fikk beskjed om at det var en privat tur og at det måtte holdes hemmelig. Men jeg var bra sprekkferdig i forrige uke. I dag er jeg litt stolt av å ha hatt dronningen på besøk i to dager, og at alt gikk bra.

- Har lyst til dette

Med seg hadde Dronningen et reisefølge på tre, en kvinne og to menn, samt to politibetjenter. Den ene betjenten har tidligere bodd 20 år i Finnmark, og det var han som hadde lagt regien. Deler av reisefølget kom allerede torsdag, og gjorde alt klart. Da Dronningen kom var fire scootere og bekledning klargjort på fjellstua.

Lørdag formiddag etter frokost startet de ut. Fjellstuedreng Svein Eirik Moe hjalp Dronningen med scooteren. Men det var ikke mye instruksjon hun trengte før hun var klar til å kjøre.

Da Moe utbrøt «dette hadde min mor aldri turt», svarte 75 år gamle Sonja:

- Nei, men jeg har lyst til dette.

Så startet følget innover mot Mollisjok fjellstue i Karasjok, en tur på nesten tre mil, som går over Finnmark største innsjø, Iesjavrre. Der spiste de lunsj, og var ikke tilbake på Jotka før ut på ettermiddagen. Da fikk de servert buljongkjøtt til middag. Det ryktes at Dronningen er veldig glad i margebein og satte pris på serveringen.

samefolkets dag

VERTINNE: Lisa Romsdal Kristensen.

Møtte folket i fjellhytte

Kvelden før fikk de stekt røye fra fjellstuevannet til middag. Til dessert var det blåbærrullade, også her var råvarene selvfølgelig høstet selv.

Under oppholdet kom dronning Sonja et par ganger innom kjøkkenet for å slå av en prat. Det likte det joviale vertskapet godt.

- Ellers forsøkte vi å være mest mulig usynlig, men til stede når det trengtes, forteller Lisa.

Søndagen gikk scooterturen fra Jotka via Stabbursdalen mot Skoganvarre i Porsanger. De stanset midt på vidda, på fiskevannet Livnas. Planen var å gå på ski derfra til en av fjelltoppene i området, men tida strakk ikke til. I stedet kjørte de til ei åpen hytte. Der var det fyrt opp, men tomt, fordi de som bebodde hytta var på fisketur.

Nina Somby fra Lakselv var på scootertur med sønnen Birk og kompisen hans Aleksander søndag da hun møtte Dronningen på hytta.

- Da vi kom dit, kom det en uniformert politimann ut. Da skvatt jeg litt, sier Nina Somby til Finnmark Dagblad.

- Han sa at han måtte advare oss om at dronning Sonja var i hytta. Det var artig å se henne i scooterdress og sitte å snakke om vær og vind og helt vanlige ting, sier Nina Somby.

- Etter en stund dro følget fra stedet, og Dronningen satte seg på egen scooter og kjørte av gårde. Kongen har en sprek kone, og hun er et flott forbilde for oss, sier Somby til FD.

Minne for livet

Tilbake i Jotka ble det servert bidos, før følget pakket sammen og dro ned til Alta, der de tok flyet sørover etter to rolige døgn på Finnmarksvidda.

Det er to døgn Lisa og hennes familie alltid vil huske.

- Det var stor stas og absolutt et minne for livet. De sa de hadde trivdes og hatt det bra, og det setter vi pris på, sier Lisa.