I helgen ble begge nominert på 2. plass på stortingslistene for sine respektive parti. Utgangspunktet er at velgerne ut fra dagens meningsmålinger kan sende en av de to inn på Stortinget, men neppe begge.

- Den som vinner Alta, vinner også valget i Finnmark, påpeker Ronny Berg, og mener at han og Frp har et trumfess i ermet.

- Vi har troverdighet i sykehussaken, og stiller nok en divisjon foran Laila og Høyre her. Ikke minst i Alta.

Mangler troverdighet

Det er allerede klart at det vil bli en tøff kamp mellom Høyre og Frp om velgerne i Finnmarks største by. Den kan kjapt også bli en personlig duell mellom varaordføreren og ordføreren som andrekandidater for hvert sitt parti. Troverdigheten i sykehussaken kan bli avgjørende.

- Etter min oppfatning er ikke Høyre og Laila troverdige i sykehussaken. Vi er nok enige om målet, men hun og jeg står for en ulik strategi. Samtidig er Høyre som parti så uklar i sykehussaken, at jeg tror velgerne vil gjennomskue partiet, påpeker Ronny Berg.

Han mener det er betegnende for Høyre at partileder Erna Solberg, i motsetning til Siv Jensen i Frp, er fullstendig taus i forhold til kravet om utredning av sykehusstrukturen.

- Høyre blir ikke troverdig før Erna Solberg går ut og støtter Alta Høyre i en helhetlig utredning av sykehusstrukturen. Jeg blir i alle fall ikke overbevist om Høyres støtte til utredning før partiet sentralt stiller opp.

Kan tape velgere

Høyres Mikkel Isak Eira var av nominasjonskomitéen ønsket på tredjeplass på Høyres liste. Han ble vraket av nominasjonsmøtet til fordel for Hans Jacob Bønå fra Vadsø. Eira kom først inn på 7. plass på Høyres liste.

- Ronny Berg har et poeng i at Alta blir viktig, og at sykehussaken kan bli avgjørende. Høyre har jo Laila på andreplass, men jeg er ikke den rette til å svare på om hun klarer å overbevise velgerne i sykehussaken, sier Mikkel Isak Eira.

Han tror imidlertid at det ikke bare er sykehussaken som vil bidra til at Høyre lekker velgere. Han synes det er problematisk for Høyre i Vest-Finnmark at partiet har politikere fra Øst-Finnmark på tre av de fire første plassene.

- Høyre hadde muligheten til å nominere en fra Indre Finnmark høyt på lista. Det vil gitt en bedre balanse og sikret en samisk profil som kunne blitt viktig i valgkampen. I stedet endte vi opp med ei liste med tre av fire toppkandidater fra øst.

Tre andrekandidater

Etter helgens nominasjonsrunde i Frp og Høyre kan Alta endre opp med at alle de tre største partiene har politikere fra Alta på andreplass. Frp og Høyre toppes av nærmest sikre kort i Jan Henrik Fredriksen og Frank Bakke-Jensen.

I Ap ligger det an til at Helga Pedersen blir nominert på topp, med Kåre Simensen fra Alta på andreplass. Simensen har tidligere bekreftet støtte til sykehusutredning, men har ikke med seg sitt eget parti verken lokalt eller sentralt på kravet.

Nominasjonsmøtene både i Frp og Høyre ble preget av ro og svært få kampvoteringer.