Finn Pettersen står registrert som styreleder i organisasjonen «reddisbjørnen.no», som de siste årene har mottatt flere hundre tusen kroner i grasrotmidler fra Norsk Tipping. I fjor fikk de 412.460 kroner, dette er mer enn for eksempel BUL fikk.

Organisasjonen skriver på sine nettsider at de har som formål å være en tverrfaglig interesseorganisasjon for isbjørninteresserte. De kaller seg «Folkets miljøorganisasjon», og skriver følgende om formålet:

«Organisasjonen skal arbeide for å redde isbjørnen og informasjonen skal gjøres tilgjengelig på internett. Andre dyr, fisk og fugler vil samtidig nyte godt av dette, inkludert menneskene på hele kloden. Totalt blir dette en meget sterk miljøorganisasjon.»

- Ja, dette er noe vi startet en gang i tida, men organisasjonen er registrert på Østlandet, og det er en på Østlandet som uttaler seg om dette, sier Pettersen til Altaposten.

- Ikke mandat

- Men du er jo styreleder, og sammen med deg i styret har du Helge Larsen, også han fra Alta?

- Jeg har ikke mandat til å uttale meg, du kan få en e-postadresse til hun som kan uttale seg. Hun tar alle spørsmål, men vil kun svare på mail.

- Det høres rart ut at du som styrets leder ikke kan si hva slags organisasjon dette er?

- Jeg har ikke mandat til å uttale meg. Vi har valgt å gjøre det sånn, sier Pettersen.

- Kan du si hvor mange medlemmer dere har?

- Det blir også et spørsmål hun kan svare på.

- Hva slags stilling har denne personen, er det en daglig leder?

- Nei

- En pressetalskvinne, altså?

- Ja, det kan du si, sier Pettersen.

Organisasjonen bærer preg av spesielle vedtekter, til miljøorganisasjon å være. Blant annet må eventuelt nye medlemmer godkjennes av styret, uten at styrelederen vil si noe om hvorfor.

- Har revisor

Det andre styremedlemmet, Helge Larsen, sier mye av det samme som Pettersen.

- Jeg har ikke rett til å uttale meg, vi har vedtak i styret om at vi har pressetalskvinne, sier Larsen.

Da det kommer spørsmål om hva pengene i organisasjonen er brukt til, blir Larsen provosert.

- Går det bra, og man får til noe, er det alltid noen som vil ødelegge eller uttale seg utidig for å skade virksomheten. Vi har faktisk autorisert revisor og regnskapsfører, sier Larsen.

Han sier videre at han er profilert i Alta, og ikke ønsker seg negativ omtale.

- Dere får masse støtte fra grasrotandelen. Hva er pengene brukt til?

- Det er ikke Altapostens oppgave å grafse i det. Det finnes statlige organer som følger med dette, og det er deres oppgave. Dersom noen skulle mene at vi gjør noe ulovlig, må de ta kontakt med det statlige organet, så kan pressen komme inn når de har sagt og gjort sitt. Vi har autorisert revisor og gjør ingenting galt, gjentar Larsen, som ikke kan skjønne at Altaposten skal omtale saken.

- Dette er en organisasjon som ikke har tilknytning hovedsakelig til Alta, sier han.

- Men dere som sitter i styret bor jo begge i Alta?

- Jeg synes du går frem på en idiotisk og utidig måte. Dette har ikke dere rett til å begynne å snuse i. Vi har ikke noe med å fortelle dere hvor pengene går, og jeg kan ikke uttale meg på egenhånd. Vi har statsautorisert revisor, og alt på stell. Statens kontrollorgan er rette instans, og ikke dere, sier Larsen.

- Det er vel mulig giverne ønsker å vite hva pengene brukes til?

- Dette synes jeg blir tarvelig, å ta en slik vinkling, sier Larsen, og gjentar at han ikke har mandat til å svare.

– Svarer når hun får tid

Altaposten har sendt en rekke spørsmål, samt en forespørsel om innsyn i regnskapene, til den oppgitte hotmail-adressen som pressetalskvinnen skal inneha, men har ikke fått noe svar.

Vi har deretter nok en gang vært i kontrakt med styreleder Pettersen, som stadfester at han ikke vil uttale seg.

- Beklager, men jeg kan ikke si noe som helst. Det vil være avtalebrudd. Vi har et vedtak på at hun skal uttale seg.

- Kan du formidle at vi har sendt henne spørsmål vi ønsker svar på?

- Hun tar sjelden telefonen, men hun svarer nok når hun har tid.

Varsler strengere kontroll

Lotteri- og stiftelsestilsynet kommer til å overta ansvaret for å føre kontroll med hva grasrotmidlene brukes til.

I mediene har det vært mange tilfeller hvor grasrotmidler brukes til formål som disse midlene i utgangspunktet ikke var ment for.

Tidligere har kontrollen på området vært svært mangelfull, men innen kort tid vil Lotteri- og stiftelsestilsynet etter all sannsynlighet overta oppgaven med å undersøke mottakerne.

Kulturdepartementet sendte en forskriftsendring ut på høring i høst, her skriver departementet at i og med at antallet misbrukssaker har økt, ser departementet behov for å endre forskriften.

«Formålet er å forebygge og sanksjonere misbruk. Dette skal sikre at grasrotmidlene går til reelle frivillige organisasjoner, skriver Kulturdepartementet i høringsbrevet»

Jobber mot oppgaven

Jan Petter Sæbø, underdirektør i Lotteri- og stiftelsestilsynet, fastholder at tilsynet er klar til å gå i gang med en strengere kontroll dersom forskriften blir som antatt.

- Statsråden er opptatt av å ha strengere kontroll, slik at det ikke skal være mulig å jukse med dette. Vi jobber mot at vi skal ha denne oppgaven, sier Sæbø til Altaposten.

Ikke kjent blant de seriøse

Flere seriøse aktører har aldri hørt om «reddisbjørnen.no»

WWF (World Wildlife Foundation) jobber med arktiskeproblemstillinger, men ingen i organisasjonen har hørt om reddisbjørnen.no.

– Ingen her i organisasjonen som burde visst om dem, harhørt om denne organisasjonen, sier Heidi Katrine Bang, pressekontakt i WWF tilAltaposten.

Kommunikasjonsdirektør Gunn Sissel Jaklin vedPolarinstituttet har heller aldri vært borti organisasjonens arbeid.

– Norsk Polarinstitutt kjenner ikke til denneorganisasjonen, sier hun, etter å ha sjekket saken med andre vedPolarinstituttet.

Altaposten har også vært i kontakt med Kulturdepartementet, som ikke har hatt mulighet til å kommentere saken før avisa gikk i trykken.