- Kommunen og politikerne bør gå gjennom tilbudet sitt i samhandlingsreformen. Skal pasienter sendes hjem må de ha utstyret som kreves, sier kneopererte Maria (36).

Hun føler seg overlatt til seg selv som en følge av samhandlingsreformen, hvor kommunene har overtatt ansvaret for utskrivningsklare pasienter fra sykehuset.

- Etter ett døgn på sykestua ble jeg sendt hjem. På kommunens sykestue var det fullt, sier hun.

Dermed må hun bruke sin egen stue hjemme som pasientrom.

På do i egen stue

I det ene stuehjørnet har hun fått satt inn en seng. I enden står en flyttbar skillevegg av tøy som skjermer henne når hun må på do.

Som rullestolavhengig etter kneoperasjonen kommer hun seg ikke på badet. Hun har ikke andre valg enn å måtte gjøre toalettbesøkene i sin egen stue.

- Det er nedverdigende. Jeg er helt avhengig av hjelp til alt, sier hun.

Til soverommet i kjelleren kommer hun seg ikke. Heller ikke til dusjen i andre etasje.

- Jeg har ikke dusjet siden før operasjonen. Den eneste vasken jeg har er på kjøkkenet, men jeg nekter å vaske underlivet i samme vask som jeg behandler mat, er hun klar på.

- Jeg føler meg ignorert. Ikke et vondt ord om hjelpepleierne som er her, men jeg føler meg dårlig ivaretatt, sier hun.

Seks uker i gips

Samhandlingsreformen overfører mer av ansvaret for oppfølgingen av sykehuspasienter til kommunene. I Alta, som i andre kommuner, er det et begrenset antall sykestueplasser.

Thomassen ble operert i det ene kneet mandag i forrige uke. Torsdag ble hun skrevet ut fra sykehuset i Hammerfest og sendt til helsesenteret i Alta. Fredag måtte hun ut av sykestua.

Først etter seks uker får hun ta av gipsen.

- Enten må det bevilges mer penger til Hjelpemiddelsentralen og øke antall hjelpepleiere, eller så må kommunen betale de 4.000 kronene per døgn det koster å ha folk på sykehuset, sier Thomassen.

– For lite plasser

- Vi har ni sykestueplasser, og er den kommunen i Finnmark med færrest plasser. Ellers er det én per 1.000 innbyggere, mens vi har én per 2.000 innbyggere. Vi vil få flere plasser, men det skulle gått raskere, sier Alta-rådmann Bjørn Atle Hansen.   Han kan ikke uttale seg om enkeltsaker, men er klar på at kapasiteten på sykestua er presset etter samhandlingsreformen. - Vi ønsker å utvide, og har hatt en dialog med Helse Nord og Helse Finnmark om dette. Vi ønsker å øke til 20-25 plasser. Om du kaller det for sykestueplasser eller noe annet spiller ikke så stor rolle, sier han. - Det er for å kunne ta imot pasienter som er i gråsonen mellom spesialisthelsetjenesten og den kommunale helsetjenesten, fortsetter han. Hansen forteller at kommunene har fått et mye større ansvar for sykehuspasienter etter samhandlingsreformen, men at det ikke følger med økonomiske gulrøtter for å bygge opp helsetilbud lokalt. - Det ansvaret skal vi likevel ta. Pasienter skal ha et forsvarlig tilbud. Det er lovfestet, sier han.

PLEIETRENGENDE: Maria Thomassen er helt avhengig av rullestol og hjelp fra andre etter en kneoperasjon. Hun er ikke fornøyd med å bli sendt hjem og måtte bruke stua som pasientrom. (Foto: Robin Mortensen) Foto: Robin Mortensen