- Veldig artig, sier Odd Kåre Heitmann (16) og Robin Henriksen (19).

Lærlingene, som til daglig jobber for henholdsvis Harald Nilsen og Ulf Kivijervi, skal sammen med håndverkskollegene Simen P. Rasmussen (Protan Takservice), Espen Kristoffersen (Geir Svendsen) og Kristoffer Aga (Bjørn Bygg) til Oslo 19. desember for å overvære årets julekonsert som spilles inn i Slottets store festsal. Tre dager senere sendes hele konserten på NRK 1.

Guttene ser fram til opplevelsen.

- Det blir vel bra, sier Heitmann, mens Henriksen supplerer:

- Det blir nok veldig artig. Jeg trodde ikke på det da jeg fikk beskjed om at jeg var trukket ut. Det måtte jo være en spøk.

Overrasker mor

Altaværingene følger undervisningsopplegget til NESOs lærlingskole, hvor praksis står i fokus. Alle fem gjennomfører for tiden sin byggfaglige håndverkerutdannelse og jobber som lærlinger i Vest-Finnmark.

- Vi har syv uker undervisning fordelt på hele året. Jeg valgte NESOs opplegg fordi jeg var ganske lei av å gå på skole. Her får jeg jobbe med en gang, opplyser 16-årige Heitmann, som i høst begynte på sitt første av fire år.

Det var også i høst at Kong Harald besøkte lærlingskolen i Svolvær og fulgte opp med å invitere nærmere 80 av skolens elever fra hele Nord-Norge til julekonserten.

Det er en stund siden elevene fikk anledning til å melde seg hvis de var interessert i å delta på konserten. Tirsdag morgen fikk guttene beskjed om at de var valgt ut.

- Jeg har holdt det hemmelig for mamma, men jeg må vel si det til henne før det kommer i avisa, sier Henriksen lurt.

- Hun blir nok veldig overrasket, legger han til.

Ingen sanger selv

Til daglig arbeider Robin Henriksen på Nordlyskatedralen, men å være konsertgjest på slottet blir nok en litt annen opplevelse.

- Det blir litt rart, men antrekket henger klart i skapet. Den gule arbeidsdressen får nok ligge igjen hjemme, humrer 19-åringen.

- Hva sier arbeidskollegene dine?

- De trodde det var bare tull. De fikk nok litt sjokk, ja.

Men om julesangene sitter løst er ikke gutta sikre på.

- Det er jo trivelig med julemusikk, men jeg kan ikke noen sanger selv egentlig, bedyrer Henriksen, mens Heitmann sier seg enig:

- Det er ikke akkurat jul som står i fokus på lærlingskolen, for å si det sånn.