Alta sameforening tar til orde for at det samiske tas inn på melkekartongene.

- Kan øke forståelsen

I et leseinnlegg til Altaposten, skriver sameforeningen blant annet at man må øke forståelsen for det samiske gjennom undervisningen i norske skoler, men foreslår også litt mer utradisjonelle tiltak:

- Áltta sámiid searvi ber derfor om at TINE prioriterer å legge til rette for at det på melkepakkene settes små historiske «snutter». Disse kan kanskje være med på å bidra til større forståelse i den norske befolkningen for den samiske kulturen, skriver leder Silje Karine Muotka på vegne av foreningen.

- Utsatt for fornorskning og rasisme

Foreningen peker på at «gjennom tiden har det samiske folk og enkeltsamer blitt utsatt for fornorskning, rasisme og fordommer. Fordommer og rasisme kan blant annet skrive seg fra kunnskapsløshet om samisk kultur og historie», og mener altså at det kan være et godt tiltak å få inn mer kunnskap med frokosten.

- Dette har vi kommet opp med etter debatten som har fulgt i kjølvannet av jenta som ble grovt trakassert i Trondheim på grunn av sin samiske bakgrunn, samt flere historier i samiske medier om samisk ungdom fra Alta som blir utsatt for hverdagsrasisme. Vi ønsker mer kunnskap og innsikt om det samiske, og dette kan være en måte å redusere fordommer og rasisme, sier Muotka til Altaposten.

Sendte e-post

Forslaget ble fremmet Brita Julianne Skum, og ble også vedtatt som en uttalelse på årsmøtet til NSR, opplyser foreningslederen.

- Vi mener kunnskap om det samiske må inn i hele samfunnet, og mange har jo melkekartongene på bordet. Man leser det som står skrevet på kartongene, og det kan bli et tema i familien. Dette er en måte å tenke positivt rundt en vanskelig sak, forklarer Muotka.

Allerede har foreningen sendt en e-post til Tine, og håper de tar tak i saken. Det er for øvrig ikke første gang man tar til orde for å komme inn i stuene til det norske folk med samisk informasjon.

- Vi sendte for noen år siden et brev til Sætre kjeks og spurte om man kunne inkludere de samiske bokstavene i bokstavkjeks, men fikk den gang til svar at dette ville bli for kostbart i forhold til nye presser, forklarer lederen i Alta sameforening.

- Godt innspill

Kommunikasjonsrådgiver Rakel Korsvold i Tine takker for innspillet fra sameforeningen, men kan ikke love noe snarlig avgjørelse i saken.

- Vi får mange forbrukerhenvendelser om hva som bør være på melkekartongen, noe vi setter veldig pris på, og vi kan bekrefte at vi har mottatt henvendelsen. Nå er vi inne i et langvarig program hvor vi benytter kartongene til å presentere gårder og melkeproduksjoner fra hele landet, men innspillet om å bruke kartongen til å bidra til større forståelse for den samiske kulturen er et godt forslag som vi vil ta med videre og vurdere sammen med andre forespørsler når vi skal gjøre endringer, sier hun til Altaposten.