Høyre håper Fylkesmannens styring med snøscooterferdselen er historie.

- Jeg har faktisk tro på at vi skal få flertall for et lovforslag som flytter forvaltningen av snøscooterferdselen fra Fylkesmannen til kommunene, sier Anne-Karin Olli, til vanlig ordfører i Måsøy, men gjør nå tjeneste på Stortinget som vararepresentant for Frank Bakke-Jensen som har permisjon for å studere ved Forsvarets Høgskole.

Kommunene skal bestemme

Årsaken til Ollis optimisme er at det er et reelt flertall for å liberalisere den delen av motorferdselsloven som omfatter snøscooterkjøring. I dag er det Fylkesmannen i hvert fylke som godkjenner løyper og forvalter loven - året rundt. Fylkesmannen er i tillegg kontrollinstans som skal følge opp dispensasjonspraksisen til kommunene.

- Gjennom lovforslaget vil vi la kommunene bestemme løypenett og avgjøre hvor det skal kunne kjøres snøscooter. Kommunene skal med andre ord kunne forvalte motorferdselsloven når det gjelder snøscooterkjøring, er Høyre-representantens forklaring på lovforslaget.

Betyr mye

Hun peker på at snøscooteren har mye å si for bolysten både i Finnmark og andre distrikt.

- Det er store forskjeller i ulike deler av Norge, og derfor er det riktig å la kommunene som kjenner forholdene best forvalte snøscooterferdselen.

Anne-Karin Olli peker på at motorferdsel i utmark er en avveining mellom hensyn til de som ønsker en aktiv bruk av snøscooteren og fred og ro, samt beskyttelse av dyr og natur.

- Vi vet at mange ønsker motorferdsel for nettopp å kunne benytte naturen til rekreasjon, nyttetransport, turisme med mere. Lovforslaget vil om det blir vedtatt også være positivt for personer med redusert fremkommelighet. De vil få på større muligheter til å benytte naturen.

Har flertall

Hun benytter sammen med flere Høyre-representanter muligheten til å få satt scooterreglene på dagsorden gjennom å fremme såkalte dokument-8-forslag. Det har vært gjennomført forsøk med kommunal forvaltning av motorferdselsloven, et forsøk som ble avsluttet i 2005. Det er også gjort et betydelig utredningsarbeid, og tidligere miljøvernminister Helen Bjørnhøy lovte i 2007 at regjeringen ville legge fram et lovforslag i løpet av 2008. Etter det har ingenting skjedd.

- Vi vet at Ap er enig med oss om at kommunene bør få hand om snøscooterkjøringen, men at SV har vært skeptisk. Så lenge det er et reelt flertall på Stortinget er jeg optimist med hensyn til å få vedtatt lovforslaget, påpeker Anne-Karin Olli.